ANOSR refuza noua varianta a Legii educatiei

anosr.jpgAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) refuza cu vehementa insusirea noii variante a Legii Educatiei Nationale asumata in Parlament, se arata intr-un comunicat al aliantei remis vineri.

Potrivit studentilor, pozitia respectiva a fost adoptata ca urmare “a ignorarii” de catre ministrul Ecaterina Andronescu a tuturor amendamentelor propuse de Alianta cu privire la reforma sistemului educational.

“Consideram ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a actionat, din nou, conform propriilor interese, ignorand reprezentantii legitimi ai studentilor. Indignarea ANOSR vine ca urmare a faptului ca doamna ministru a promis, in nenumarate randuri, ca unele dintre amendamentele propuse de studenti vor fi trecute in noul pachet de legi. Aceasta incalca drepturile studentilor la democratie, la un invatamant centrat pe student, la libertatea de exprimare si lezeaza cu o atitudine de maxima nepasare drepturile esentiale ale studentilor” sustin reprezentantii acestora.

P
rintre problemele la care ANOSR a adus amendamente se afla: excluderea din noul pachet al Legilor Educatiei a masurilor privind reprezentarea studentilor cu 25% in Senatul Universitatilor, neimplicarea reprezentantilor studentilor in structura Consiliului ARACIS ca parteneri in sistemul educational. Totodata, ANOSR acuza si faptul ca se incalca principiul invatamantului centrat pe student, chiar daca acestia reprezinta mai bine de 80% din mediul academic.

“ANOSR considera inadmisibila scoaterea din noul pachet de legi a unui drept fundamental, castigat de studenti in urma miscarilor din primavara anului 1995, cand procentul de reprezentare a studentilor in Senatul Universitar a fost stabilit la 25%. Ultima varianta asumata a legii, plaseaza studentimea cu 20 de ani in urma. Doamna ministru si-a demonstrat inca o data aptitudinile teatrale cand vine vorba de relationarea cu cei mai importanti actori din domeniul educatiei si anume studentii. In locul unui progres, legea a produs un mare regres!”, se arata in comunicat.

In opinia reprezentantilor ANOSR, rezultatul ultimei variante a legii este “cu atat mai revoltator” cu cat ministrul i-a asigurat de intreaga sa empatie si consideratie, mentionand in mod direct si prin declaratiile din presa ca cel putin unul dintre amendamentele cu privire la reprezentarea in Senatele Universitatilor, cu procentul de 25%, lipsea din lege datorita unor greseli pe care urma sa le rezolve.

“ANOSR a tot incercat prin abordari cat se poate de constructive, remedierea erorii grave produse. Din pacate, se pare ca acest tip de abordare nu produce efecte in societatea romaneasca. Am comunicat atat doamnei ministru Ecaterina Andronescu, cat si domnului prim ministru ca o eroare tehnica, daca este tehnica, poate produce efecte devastatoare asupra sistemului si asupra reprezentarii studentilor, fapt ce nu va ramane fara reactii din partea noastra . Totodata, avem impresia ca omisiunea aceasta este o invitatie la proteste in perioada campaniei electorale. Doresc sa subliniez ca ANOSR nu va participa la jocuri politice, insa vom face tot ceea ce este necesar pentru a reprezenta interesele studentilor,” a declarat presedintele ANOSR, Cezar Mihai Haj.