anosr.jpgAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a salutat, in cadrul unei scrisori deschise adresata primului-ministru Emil Boc, intentia de asumarea a unui pachet de legi ale educatiei, „care sa reprezinte vointa comuna” a tuturor actorilor din sistemul de invatamant romanesc.

„Dupa 15 ani a venit momentul reformarii sistemului educational si adaptarea legislatiei la contextul societatii actuale. Acest lucru poate fi posibil doar printr-un demers nepartizan, care pozitioneaza cu adevarat educatia drept o prioritate nationala. Ultimatumul pe care l-ati dat ministrului Ecaterina Andonescu, cele doua saptamani de consultare pe marginea pachetului de legi, a fost folosit de domnia sa intr-un singur scop, eliminarea din dezbateri a unei categorii importante de parteneri din invatamantul superior romanesc: studentii. Asistam, prin intermediul mass-media, la mimarea, de catre doamna Andonescu a consultarilor publice pe marginea legilor educatiei. Consideram ca ministrul Educatiei sfideaza inca o data sistemul de invatamant superior prin ignorarea vocii studentilor, care reprezinta mai bine de 80% din comunitatea academica”, sustin reprezentantii ANOSR.

Totodata, studentii au solicitat includerea lor in toate momentele si comisiile de elaborare a pachetului de legi. „Credem cu tarie ca participarea studentilor la procesul decizional este un gest de normalitate si pluralism. Nu pot fi create legi care sa se rasfranga direct asupra studentilor si viitorului acestora, fara ca vocea lor sa fie ascultata. Nu credem in „laboratoarele chimiei politicilor educationale”, se arata in scrisoarea deschisa.