Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat Guvernului şi coaliţiei de guvernare să respecte angajamentele luate faţă de studenţi în timpul campaniei electorale din toamna anului 2016.

Cele două partide care au câştigat votul popular la precedentele alegeri şi-au luat în scris o serie de asumări, inclusiv financiare, în cadrul campaniei ANOSR Viitorul Implică Studenţi (V.I.S.), iar acum, în pragul primei rectificări bugetare, ne dorim ca aceasta să prevadă şi cheltuielile bugetare necesare pentru implementarea obiectivelor asumate„, susţin reprezentanţii ANOSR într-un comunicat remis presei.

Potrivit ANOSR, în urma adoptării de către Parlamentul României a amendamentului ANOSR la Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede acordarea burselor studenţeşti pe tot parcursul anului, suma care ar trebui să fie alocată pentru acestea ar trebui să fie de minimum 654.013.800 lei, fiind necesară o suplimentare de cel puţin 201.654.255 lei faţă de fondurile alocate iniţial către Ministerul Educaţiei Naţionale în acest sens prin legea bugetului de stat.

În plus, ANOSR cere creşterea fondului de burse acordat studenţilor bursieri ai statului român, acordat în cea mai mare parte colegilor români de pretutindeni (etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia ş.a.), dat fiind faptul că „nu s-a mai înregistrat o creştere a acestora” din 2008.

„Bursa de care beneficiază aceştia în prezent fiind de 65 de euro pentru ciclul licenţă, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenţii doctoranzi. În prezent, nicio bursă oferită studenţilor din România nu poate fi mai mică de 578 lei, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, asistând astfel la o situaţie de discriminare şi puternică inechitate în raport cu studenţii bursieri ai statului român”, afirmă sursa citată.

De asemenea, ANOSR solicită creşterea acestor burse la valoarea a cel puţin jumătate din salariul minim pe economie brut, 725 lei, impactul bugetar pe care această măsură l-ar avea fiind o suplimentare de 23.376.792 lei pentru primele trei luni din anul universitar 2017/2018, respectiv 70.130.378 lei pentru anul 2018, fondul total care ar fi alocat în anul viitor urmând să fie de 103.196.500 lei.

„Apreciem faptul că, până în momentul de faţă, coaliţia de guvernare şi-a respectat o parte dintre angajamentele luate faţă de studenţi, menţionând aici creşterea semnificativă a burselor studenţeşti şi acordarea transportului feroviar gratuit. Din păcate, aceste două angajamente sunt şi singurele care au fost cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, existând însă promisiuni ca restul să fie acordate o dată cu prima rectificare bugetară”, susţin studenţii.

ANOSR menţionează că a solicitat o serie de întâlniri cu primul-ministrul Mihai Tudose, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, respectiv cu Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, pentru a se asigura de faptul că angajamentele asumate vor fi respectate.

„Solicitările noastre sunt fundamentate pe studii ample şi agreate de coaliţia de guvernare, ca de altfel majoritatea vocilor relevante din sistemul de educaţie. Considerăm că măsurile care sunt luate în beneficiul studenţilor aduc un aport pozitiv pentru întreagă societate, contribuind la creşterea calităţii în învăţământul superior, respectiv la dezvoltarea politicilor de incluziune socială şi echitate. Avem încredere că şi de această dată, promisiunile vor fi onorate”, afirmă preşedintele ANOSR Marius Deaconu, potrivit comunicatului de presă. AGERPRES