ANOSR, având în structura sa reprezentanți ai studenților mediciniști își exprimă nemulțumirea față de o serie de nereguli care încalcă drepturile studenților la un învățământ de calitate.


Astfel, luni, 17 ianuarie 2011, începând cu ora 13:30, studenții mediciniști din Iași vor protesta în fața Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” împotriva descentralizării Examenului de Rezidențiat.

Având în vedere comunicatul de presă al Ministerului Sănătății din data de 06.01.2011, în care se afirmă că examenul de Rezidențiat va fi organizat descentralizat în 2011, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) împreună cu studenții UMF Iași își exprimă nemulțumirea față de această măsură care dezavantajează absolvenții mediciniști din toată țara.

Aspectele negative ale descentralizării sunt:

– subiectele realizate la nivel local care nu fac decât să scadă din relevanța examenului

– încurajarea corupției, neexistând o comisie unică la nivel național

– repartiția regională a candidaților. Aceasta face ca un absolvent cu un punctaj bun să fie nevoit să aleagă doar din locurile disponibile în regiunea sa, care în 2010 de exemplu au fost foarte puține pentru Iași

– măsura descentralizării crește potenţialul apariţiei unor grave nereguli în centrele universitare care organizează examenul de rezidenţiat, iar pe termen lung, rezultatul adoptării unei asemenea decizii ar scădea şi mai mult încrederea absolvenţilor de medicină în coerenţa şi eficienţa pregătirii în rezidenţiat.

În al doilea rând, toți studenții mediciniști din anul VI sunt profund nemulțumiți de nerespectarea angajamentelor Ministerului Sănătății cu privire la publicarea tematicii și bibliografiei pentru examenul din acest an, fiind încălcate până acum două termene (1 decembrie și 10 ianuarie) și orice schimbări majore survenite în acest moment i‐ar dezavantaja serios pe aceștia. În acest sens, ANOSR solicită urgentarea publicării bibliografiei și tematicii pentru acest an.

Drept răspuns, studenții mediciniști vor protesta timp de o oră pe esplanada din fața Universității de Medicină și Farmacie, luni, 17 ianuarie, începând cu ora 13:30, pledând pentru un examen de Rezidențiat corect, obiectiv și imparțial pentru toți candidații care nu poate să însemne decât un examen național cu subiecte unice desfășurat într-un singur centru din țară.