elevi profesor.jpgPremierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să se gândească la măsuri de îmbunătăţire a sistemului, colo unde este cazul, fără a-l schimba însă radical.

„Lunea viitoare începe şcoala şi vorbim de sute de mii de copii care merg la şcoală şi vreau să vedem în ce stadiu suntem cu pregătirile (…). Am văzut că anul acesta, din fericire, lucrurile care au ţinut de înscrierea în grupa pregătitoare, în clasa întâi, evaluările naţionale, toate au generat mai puţine controverse, însă sunt convins că nu e totul perfect şi poate vă gândiţi de fiecare dată ce putem îmbunătăţi, fără a schimba radical sistemul. Cred că să-l schimbăm de o mie de ori – asta a fost cea mai mare problemă a României în ultimii 23 de ani. De fiecare dată schimbam sistemul şi nu mai înţelegea nimeni nimic. Să îmbunătăţim anumite detalii, care pot să funcţioneze mai bine, sunt cu totul de acord, dar iarăşi să o luăm de la capăt şi să pornim de la zero cred că ar fi o mare greşeală”, a spus Victor Ponta.

Referindu-se la aspectele legate de infrastructură, el a arătat că acestea vor intra în responsabilitatea celor care administrează şcolile, adică a autorităţilor locale, şi nu a Ministerului Educaţiei. „Nu sunt toate resursele financiare necesare, dar vreau să fie foarte clar: cum arată şcoala, cum se fac reparaţii, cum se fac investiţii – trebuie să fie clar delimitat şi departajat – deciziile aparţin comunităţii locale şi reprezentanţilor autorităţilor locale. Ministerul Educaţiei se ocupă de profesori, de ceea ce învaţă, de manuale. În privinţa şcolii şi a infrastructurii trebuie din ce în ce mai mult să dăm responsabilitate şi resurse financiare autorităţilor locale”, a subliniat Victor Ponta.

El a pledat pentru eliminarea suprapunerilor şi a birocraţiei între structurile Ministerului Educaţiei şi autorităţile locale. Premierul a vorbit şi despre siguranţa în şcoli, solicitându-le ministrului de Interne, celui al Educaţiei şi al Administraţiei să întocmească un plan naţional de acţiune, al cărui obiectiv să fie îmbunătăţirea cooperării între instituţiile de resort pentru asigurarea siguranţei în şcoli. AGERPRES