Un numar de 93 de institutii de invatamant galatene din totalul de 509 nu au primit autorizatia de functionare din partea inspectorilor sanitari.
Directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Galati, dr. Mihaela Ghiurca, a declarat ca dintre cele 93 de unitati neautorizate, 21 sunt in mediul urban si 72 in mediul rural. Aceasta a precizat ca gradinitele de la parterul blocurilor si institutiile de invatamant din mediul rural fara alimentare cu apa nu au cum sa indeplineasca standardele igienico-sanitare cerute prin lege.

„Toate unitatile din spatii improprii cum ar fi apartamente de bloc, spatii comerciale, case de locuit, ca si cele fara alimentare cu apa din sursa proprie sau fara racord la reteaua comunala nu au primit niciodata, adica de la infiintare, autorizatie sanitara de functionare din partea noastra”, a spus dr. Mihaela Ghiurca.

Cu toate acestea activitatile scolare nu au fost suspendate vreodata pe aceste considerente, pentru ca alternativa nu exista. In apartamente de la parterul blocurilor mai functioneaza 11 gradinite, dintre care noua sunt in Galati si doua in Tecuci. In acest an scolar, doar o singura gradinita din Galati are perspective sa se mute intr-un local nou construit si va avea posibilitatea sa ofere copiilor conditii optime.

„In ce priveste unitatile de invatamant prescolar de la parterul blocurilor, pentru acestea pare sa nu existe o solutie imediata viabila, pentru ca se gaseste foarte greu spatiu pentru noi constructii, cel putin in municipiul Galati”, a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Tania Bogdan. Aceasta a precizat ca nicio scoala si nicio gradinita din comuna Nicoresti nu a primit ani la randul avizul sanitar, pentru ca zona nu are deloc sistem de apa.

„Practic nici nu aveau cum sa obtina acel aviz. Abia acum se implementeaza in comuna un proiect SAPARD de pe urma caruia vor beneficia si unitatile de invatamant. Abia dupa ce vor fi racordate la sistemul de apa vor putea fi autorizate sanitar”, a mentionat Tania Bogdan. Seful ISJ Galati a adaugat ca toate scolile generale din Galati, Tecuci si Targu Bujor au primit autorizatie sanitara, iar dintre licee doar Grupul Scolar Pechea nu are autorizatie pentru ca instalatia de alimentare cu apa este defecta, iar sistemul de evacuare a apelor uzate este subdimensionat. Noua unitati de invatamant sunt autorizate partial pentru ca sunt in reparatii si vor finaliza lucrarile dupa inceputul anului scolar.