colegiu_militar_alba.jpgO concurenţă mare se înregistrează şi în acest an pe cele 20 de locuri scoase la admiterea în Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia pentru fete, pentru care s-au înscris 113 eleve, mai multe decât anul trecut, când au fost 107, în timp ce, la băieţi, pentru 100 de locuri concurează 302 elevi, faţă de 248, cu un an în urmă.

Reprezentanţii CNM „Mihai Viteazul” Alba Iulia, unitate unde în anul şcolar 2015-2016 învaţă elevi proveniţi din 27 de judeţe, au anunţat miercuri că vineri se va desfăşura prima etapă a examenului de admitere în clasa a IX-a, candidaţii fiind aşteptaţi în colegiu încă de joi, până la ora 16,00, când li se va face instructajul şi vor fi apoi cazaţi.

Aceştia vor susţine vineri, timp de trei ore, testul grilă de verificare a cunoştinţelor la limba şi literatura română şi matematică, la care trebuie să obţină minimum nota 6,00 pentru a fi declaraţi admişi. A doua etapă se va desfăşura în data de 7 iulie, iar candidaţii admişi la testul grilă şi la evaluarea naţională, vor fi ierarhizaţi în ordinea strict descrescătoare a mediilor finale de admitere, în limita numărului de locuri, atât la fete, cât şi la băieţi.

Pentru ocuparea celor 120 de locuri, din care 100 pentru băieţi şi 20 pentru fete, vor concura 361 de elevi de gimnaziu. Dintre aceştia, 248 sunt băieţi, mult mai puţini ca anul trecut, când au fost 302, respectiv 113 fete, mai multe cu şase decât în 2015.

La colegiul din Alba Iulia vor susţine admiterea şi 129 de candidaţi, din care 96 băieţi şi 33 fete, pentru Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu’ Craiova, reînfiinţat din acest an, unde sunt, de asemenea, în total 120 de locuri. Candidaţii înscrişi la liceul din Craiova dau admitere la colegiile militare în funcţie de locul unde au susţinut selecţia, urmând ca rezultatele lor să fie centralizate şi ierarhizate descrescător numai pentru această unitate, conform opţiunilor

Din anul 2001, colegiile militare din România şcolarizează şi fete. De regulă, în ultimii ani, cele mai mari medii de admitere au fost obţinute la colegiul din Alba Iulia de fete, aşa cum a fost, de exemplu, în 2015, când o elevă din Maramureş a intrat cu 10.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” îşi are sediul în Alba Iulia din anul 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Timişoara şi, din 1977, la Alba Iulia. Înfiinţat la 1 noiembrie 1919 printr-un Înalt Decret Regal semnat de către regele Ferdinand, colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia.

În colegiu s-a desăvârşit pregătirea a 61 de promoţii, însumând peste 6.300 de tineri. În cei peste 37 de ani, peste 4.000 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învăţământ. AGERPRES