Aproape 150 de şcoli gălăţene nu pot efectua triajul epidemiologic din lipsă de medici

cabinet_medical_scolar.jpgÎn doar 290 de unităţi şcolare dintre cele 447 din judeţul Galaţi s-a făcut triajul epidemiologic pentru depistarea elevilor care s-au prezentat la cursuri având păduchi sau scabie şi care reprezintă un pericol pentru sănătatea celor din jur, a anunţat, miercuri, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, cele mai multe cazuri de şcoli în care nu s-a putut efectua triajul epidemiologic se regăsesc în mediul rural.

“Au fost verificaţi 60.400 de copii, dintre care 150 au fost depistaţi cu păduchi, iar 32 cu scabie. De asemenea, o sută de elevi aveau angine streptococice, pentru care urmează în prezent tratament medicamentos. Dacă în municipiul Galaţi avem raportarea completă, probleme mari avem cu mediul rural, unde doar 30% dintre unităţile şcolare au raportat. Un exemplu în acest sens este comuna Pechea, care are patru şcoli şi de unde nu avem nicio raportare”, a spus Boldea.
Şeful DSP Galaţi a precizat că situaţia este generată de faptul că în mediul rural nu există reţea de medicină şcolară, iar medicii de familie, care i-ar putea suplini pe cei şcolari, aşa cum au făcut-o ani buni, nu vor să mai facă acest control pe motiv că nu au timp şi nici nu sunt plătiţi pentru această activitate.

În judeţul Galaţi, medici de medicină şcolară există doar în oraşe şi în imediata proximitate a acestora aşa că elevii din restul judeţului rămân necontrolaţi. “Până acum ne-am bazat exclusiv pe bunăvoinţa medicilor de familie de la ţară. Dar legal nu putem să îi obligăm să facă acest control. Situaţia este într-adevăr dificilă. Singura soluţie ar fi ca primăriile să încheie contracte cu medicii de familie pentru aceste controale periodice. Sperăm ca prin noua lege a sănătăţii să se rezolve şi această problemă, pentru localităţile rurale, unde nu avem medici şcolari”, a afirmat Boldea. AGERPRES