Aproximativ 30.000 de elevi din judeţul Mureş vor beneficia de informări pe tema combaterii violenţei şcolare, stradale şi în familie, în cadrul Programului de interes public judeţean „Prevenirea violenţei în şcoli”, implementat în perioada 2013-2015 de Consiliul Judeţean Mureş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

Potrivit Consiliul Judeţean Mureş, până în prezent, peste 13.000 de elevi din 61 de şcoli au beneficiat de informaţii cu privire la combaterea violenţei, iar până în luna iunie alţi peste 15.000 de elevi vor fi informaţi cu privire la violenţă şi la modul de combatere a acesteia, de către cei 120 de formatori, cadre didactice şi poliţişti din judeţul Mureş.

Programul de interes public judeţean, având ca obiect prevenirea violenţei în şcoli are ca obiectiv dobândirea de către elevi a unor aptitudini şi abilităţi comportamentale preventive. Astfel, în prima fază, acesta a urmărit formarea de formatori din rândul cadrelor didactice, psihologilor, pedagogilor, poliţiştilor şi a altor grupe profesionale din judeţul Mureş, în scopul multiplicării, transmiterii informaţiilor dobândite către tineri, în şcoli.

Programul „Prevenirea violenţei în şcoli” vine astfel în completarea unui proiect anterior, respectiv a mesajului promovat în Campania „Sergiu Ardelean” – „Implică-te responsabil!”, care şi-a propus să pregătească tinerii, comunitatea în general, în ceea ce priveşte riscurile implicării în acte de violenţă.

Tinerii şi copiii sunt învăţaţi cum să se comporte în autobuze sau în comunităţi mari de oameni, fără a se supune vreunui risc, cum să nu aibă o atitudine provocatoare, să nu utilizeze un limbaj violent, să evite străzile întunecoase, să nu afişeze obiecte de valoare în public, să nu pornească la drum singuri, dar şi ce consecinţe poate avea violenţa în familie.

„Şcolile sunt cel mai bun mediu pentru a desfăşura diverse activităţi de prevenire, deoarece aici te poţi adresa într-un timp relativ limitat unui număr mare de cetăţeni. Totodată, tinerii vor prelua şi rolul de multiplicatori, deoarece se vor duce acasă şi vor povesti cele auzite şi văzute la şcoală atât fraţilor, părinţilor, bunicilor cât şi prietenilor, colegilor şi altor rude. Însă şi profesorii pot disemina cunoştinţele dobândite în sfera familială, dar şi relaţionând, în cercul de prieteni. Prin aceasta conţinuturile transmise vor acoperi o parte substanţială din societate”, precizează documentul.

Prin intermediul trainingului se urmăreşte atât reducerea violenţei şi criminalităţii şcolare şi stradale, cât şi sensibilizarea adulţilor de mâine faţă de această temă complexă. AGERPRES