Aproape 50 de unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud aflate în curs de modernizare nu au solicitat autorizaţie de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) înainte de demararea lucrărilor, aşa cum prevede legea.

Potrivit unei adrese a ISU Bistriţa-Năsăud postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, în această situaţie se află 48 de unităţi şcolare din municipiul Bistriţa, oraşele Năsăud şi Beclean şi 28 de comune, care fie au finalizat, fie au în curs de derulare lucrări de modernizare, reabilitare sau extindere.

Cele mai multe dintre unităţile vizate sunt şcoli generale. Conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente se fac numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu. Printre şcolile care nu au respectat aceste prevederi legale se numără Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa şi Şcoala de aplicaţie a Colegiului naţional „George Coşbuc” din Năsăud. Conducerea Inspectoratului Şcolar a cerut directorilor de şcoli să solicite ISU eliberarea avizelor necesare înainte de începerea noului an şcolar. AGERPRES