scoala in santier.jpgAproximativ 60 de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflate în lucrări de reabilitare şi modernizare încă din anii 2006-2008, nu pot fi terminate, deoarece constructorii refuză să lucreze dacă nu sunt plătiţi.

Situaţia acestor şcoli a fost prezentată, vineri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, ca urmare a verificărilor făcute în teren de către o comisie special constituită de către prefectul Nastasia Ani Bob.

„La 58 de imobile cuprinse în programele guvernamentale din perioada 2006-2008, lucrările de investiţii, reabilitări şi utilităţi, aflate în diferite stadii de execuţie, sunt sistate din cauza lipsei fondurilor. Imobilele în cauză permit în prezent desfăşurarea procesului de învăţământ cu unele dificultăţi generate de nefinalizarea grupurilor sanitare din imobile, a instalaţiilor electrice şi de încălzire, precum şi organizarea unor săli de clasă în laboratoare şcolare”, a declarat Elisabeta Ilovan, consilier al prefectului.

Există, însă, şi şcoli unde situaţia este mai gravă. Astfel, la şcoala generală din satul Săsarm, clasele I-IV îşi desfăşoară activitatea în căminul cultural, iar Liceul teoretic „Constantin Roman Vivu” din comuna Teaca nu are finalizată reţeaua electrică internă şi nu este alimentat cu curent electric. În plus, clădirea principală a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din municipiul Bistriţa necesită în regim de urgenţă lucrări de reabilitare a acoperişului, existând riscuri de accidente.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud a propus ca şcolile unde investiţiile sunt încă în derulare să fie analizate de către autorităţile locale, Inspectoratul Şcolar şi Consiliul Judeţean, pentru a se stabili o prioritizare a acestor lucrări şi posibilităţile de finanţare.

De asemenea, se va analiza şi situaţia imobilelor în care au funcţionat unităţi de învăţământ, dar în prezent sunt închise ca urmare a comasării, şi se vor identifica destinaţii noi de către conducerea şcolii împreună cu autorităţile publice locale, cu avizul Inspectoratului Şcolar.
Celelalte şcoli din judeţ verificate sunt, în opinia membrilor comisiei, pregătite să înceapă noul an şcolar, lucrările de zugrăvire, curăţenie şi igienizare fiind efectuate la timp.

Din totalul de 387 de unităţi de învăţământ, un număr de 242 au primit avizul sanitar de funcţionare, iar 80% dintre şcolile care au încălzire cu lemne au deja asigurat combustibilul pentru iarna care vine. AGERPRES