examen.jpgUn număr de 59 de unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud au maximum 16 elevi, dintre acestea 45 fiind şcoli generale, iar restul grădiniţe, majoritatea situate în sate aflate la distanţe mari de centrele de comună, potrivit unei situaţii postate miercuri pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Aceste 59 de şcoli şi grădiniţe se ocupă, în total, de educaţia a 602 copii, existând două şcoli cu câte patru elevi, 11 cu câte cinci, cinci cu şase elevi, două cu şapte elevi, una cu opt elevi, trei cu nouă elevi, cinci cu zece elevi, opt cu 11 elevi, trei cu 12 elevi, două cu 13 elevi, două cu 14 elevi, opt cu 15 elevi şi şapte cu câte 16 elevi.

Dintre aceste unităţi de învăţământ, doar două sunt situate în mediul urban, fiind vorba de o şcoală generală cu şase elevi din oraşul Năsăud şi de Grădiniţa nr. 5 cu program normal din Bistriţa, unde merg 11 copii. În ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare, 48 dintre aceste şcoli şi grădiniţe nu au primit acest aviz de funcţionare, iar trei sunt în programe de conformare.


Mai mult, şcolile generale din satele Enciu şi Bidiu, care aparţin de comuna Matei, nu au apă curentă, iar din totalul de 59 de şcoli cu maximum 16 elevi 24 funcţionează în case particulare. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Bistriţa-Năsăud, Mihaela Hiticaş, a precizat pentru AGERPRES că această situaţie a fost întocmită la cererea Ministerului Educaţiei, care a vrut să aibă o situaţie clară a unităţilor cu număr mic de elevi, funcţionale.


Potrivit Mihaelei Hiticaş, niciuna dintre aceste şcoli nu a fost propusă spre comasare în acest an, singurele propuneri vizând şcolile din trei cartiere aparţinând de municipiul Bistriţa, care au în total peste 130 de elevi. Astfel, elevii din cartierul Sigmir vor merge din toamnă la şcoala generală din cartierul Viişoara, iar cei din Ghinda şi Unirea vor face naveta la două şcoli din municipiu. AGERPRES