profesor.jpgAproape 600 de norme didactice vor fi desfiintate, incepand cu 1 septembrie, in sistemul de invatamant preuniversitar constantean, dar cadrele didactice vor ramane in sistem, a mentionat seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, Petrica Miu, acceptand insa posibilitatea ca suplinitorii necalificati sa fie afectati de masura luata.
Potrivit inspectorului general scolar judetean, in prezent sunt circa 10.500 de norme didactice, insa prin reducerea numarului acestora „nu va fi vorba de nicio disponibilizare” in invatamantul constantean, in conditiile in care exista „o scadere naturala a normelor”.

„Avem 650 de locuri neocupate in licee, adica 32 de clase. Asta inseamna 80-90 de norme didactice. Sunt elevii care raman repetenti, scolile care au efective mici de elevi”, a afirmat Petrica Miu. Din totalul de 8.043 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar constantean, 7.364 sunt titulare pe posturi, lucrand cu norme intregi, restul functionand in sistemul de cumul de norme si in cel de plata cu ora. In ultimul an scolar, si-au desfasurat activitatea 230 de cadre necalificate, Constanta fiind judetul cu cel mai mic numar de astfel de dascali.

Referitor la eficientizarea retelei scolare, seful ISJ Constanta a declarat ca se vor face comasari de clase acolo unde numarul elevilor este mic, insa nu in mediul rural, ci in cel urban. „Eficientizarea o vom face la orase mai ales. Chiar daca intr-un sat sunt 10 elevi intr-o clasa, nu-i voi duce intr-o alta localitate, la 10-20 de kilometri distanta. Vom compensa acest lucru cu o serie de eficientizari la nivelul orasului Constanta. Aici, de exemplu, sunt scoli care trebuie desfiintate prin comasarea claselor, din cauza numarului mic de elevi”, a declarat Petrica Miu.

Acesta a precizat ca spatiile ce nu vor mai functiona ca scoli vor fi transformate in gradinite, iar cadrelor didactice titulare li se vor asigura catedre tot in municipiul Constanta.