deschide an scolar.jpgAproximativ 8% dintre elevii şi preşcolarii din România încep luni anul şcolar în unităţi de învăţământ care nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar, reiese dintr-o situaţie prezentată, duminică, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Peste 92% dintre copiii României vor învăţa în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar sau pe ultima sută în obţinerea autorizaţiei sanitare”, a spus Funeriu, într-o conferinţă de presă.

Numărul copiilor care vor învăţa în şcoli autorizate este în creştere cu aproape două puncte procentuale faţă de anul şcolar 2010-2011, potrivit secretarului de stat Oana Badea. Ea a menţionat că şcolile neautorizate sanitar, în care vor învăţa aproape 8% dintre copii, vor funcţiona concomitent cu desfăşurarea unui plan de conformare pentru a obţine autorizaţia.

„Trebuie să luaţi în calcul că multe dintre aceste autorităţi de învăţământ sunt în autorităţi rurale care nu dispun de canalizare, deci nu au apă, nu pot să aibă toaletă adecvată. Ele vor funcţiona intrând în procedură de conformare”, a menţionat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei. Demnitarul a mai explicat că şcolile neautorizate sanitar sunt unităţi aflate în zone izolate, cu elevi puţini, care primesc ultimele fonduri din partea ministerului şi a autorităţilor locale, „pe criteriul eficienţei”.

„Am ajuns la acest spaţiu rural, cu efective mici de copii (…). Pe de altă parte, o structură a unei personalităţi juridice aflate într-o zonă izolată este ultima care va beneficia de alocarea bugetară de la primărie sau de la Ministerul Educaţiei, tocmai pe criteriul eficienţei. Adică, dai banii la început acolo unde îţi rezolvă nevoia mai multor elevi”, s-a justificat Badea.

În ceea ce priveşte posturile de cadre didactice, din sistemul de stat, ministrul Daniel Funeriu a precizat că acestea sunt acoperite în totalitate, cu excepţia a 22 de posturi care urmează să fie acoperite până marţi, dintr-un total de 300.000. „La ora actuală, mai sunt 22 de posturi, care nu sunt acoperite din motive obiective, dar situaţia celor 22 va fi rezolvată până marţi dimineaţă. Acest procent este cu atât mai îmbucurător cu cât, în acest an, am avut o exigenţă sporită în ceea ce priveşte selectarea cadrelor didactice care intră în sistem. În lipsa unor astfel de măsuri de exigenţă am fi avut câteva zeci de mii de cadre didactice care ar fi intrat în sistem fără pregătirea necesară”, a mai spus Funeriu.

Din cadrele didactice, 80% sunt titulare, iar 18,72% sunt suplinitori, „care, însă, au luat note convenabile la diferitele teste care au avut loc în acest an”, a precizat ministrul. De asemenea, 2,21% din posturi sunt completate cu pensionari şi 0,6% cu personal didactic asociat, a mai spus şeful Educaţiei. În privinţa manualelor, ministrul a susţinut că aproape toţi elevii vor dispune de manuale de la începutul anului şcolar. „Peste 99% dintre copiii României vor avea în prima zi de şcoală manualele pe bănci. De asemenea, în acest an, am rezolvat sau suntem pe cale să rezolvăm şi o serie de probleme istorice pentru manualele pentru minorităţi, în special pentru minorităţile puţin numeroase – aceşti copii fie au manuale noi, fie vor avea într-un timp foarte scurt. 100% din copiii de clasa I au manuale noi”, a spus Funeriu.

Per total, aproape un sfert dintre manualele distribuite elevilor sunt noi. În legătură cu rechizitele pe care ministerul le acordă elevilor, Funeriu a menţionat că în judeţele Botoşani şi Vâlcea mai există probleme referitoare la achiziţia acestor materiale. „Ministerul oferă anual rechizite gratuite unui număr cuprins între 650.000 şi 700.000 de elevi. majoritatea judeţelor vor finaliza distribuirea acestor rechizite până la termenul legal de 1 octombrie. În unele judeţe, aceste rechizite sunt deja pe băncile copiilor. Sunt situaţii speciale în Botoşani şi Vâlcea, unde procedurile legale de achiziţie au întâmpinat dificultăţi de ordin tehnic, dar şi acolo rechizitele vor fi distribuite în timp util”, a mai arătat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. AGERPRES