Aproape 8 milioane de lei fonduri nerambursabile, pentru extinderea şcolii “Nicolae Iorga” din Sibiu

Fonduri nerambursabile de aproape 8 milioane de lei vor fi investite pentru modernizarea şi extinderea unei şcoli gimnaziale din Sibiu, unde învaţă şi lucrează în jur de 1.550 de elevi, respectiv cadre didactice, şi, de asemenea, pentru construirea unei noi săli de sport. Perioada de implementare a acestui proiect este estimată a se încheia în 30 aprilie 2021.

Contractul de finanţare nerambursabilă prin care se alocă fonduri europene municipalităţii din Sibiu a fost semnat pe 5 martie, la Sibiu, de către primarul Astrid Cora Fodor şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.

“Îmbunătăţirea condiţiilor de studiu, dar şi construcţia unei noi săli de sport sunt priorităţi locale pentru municipiul Sibiu. Fiindcă multe din actualele clădiri ale şcolilor sibiene au fost construite în perioada 1950-1990 au şi capacitate redusă, au performanţe energetice slabe şi nu răspund cerinţelor moderne în educaţie. La nivelul municipiului Sibiu sunt contractate patru proiecte prin care se reabilitează energetic alte unităţi de învăţământ, cu fonduri totale de peste 29 milioane de lei. În total, cu acest proiect, sunt angajate 39 milioane de lei din bugetul total de peste 300 milioane de lei pe care municipalitatea sibiană l-a pregătit prin cereri de finanţare pe diferite domenii ale programului REGIO 2014-2020”, a afirmat Simion Creţu.

Potrivit directorului general al ADR Centru, investiţiile în infrastructura educaţională reprezintă o “prioritate” nu numai la Sibiu, ci în toată Regiunea Centru.

Proiectul de “Extindere corp şcoală şi construire sală de sport la Şcoala Gimnazială ‘Nicolae Iorga’ Sibiu” are o valoare totală de 8.097.609,91 lei, din care 7.935.657,71 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Investiţiile care se vor realiza vizează extinderea corpului de şcoală existent, noua construcţie având regim de înălţime parter şi două etaje. Conform planului de situaţie, noua construcţie va fi amplasată pe latura de nord a clădirii existente. “Corpul nou va avea o capacitate de 660 de elevi care îşi vor desfăşura activitatea în 22 de săli de clasă. În incinta corpului nou vor fi create un laborator de chimie şi o sală profesorală. Fiecare sală de clasă va avea capacitatea de 30 de elevi. Acoperişul va fi tip terasă înierbată, astfel încât să poată fi utilizat pentru spaţii de joacă şi activităţi de relaxare pentru copii. Pentru noua sală de sport se propune o nouă construcţie, un corp nou distinct al şcolii, cu dimensiuni potrivite pentru desfăşurarea activităţilor sportive şi jocurilor, cu acces din exterior. Sala de sport va avea doar parter, cu terasă exterioară înierbată deasupra anexelor”, se arată în comunicatul ADR Centru.

Prin implementarea acestui proiect, cei 1.468 de elevi şi 91 de cadre didactice şi personal auxiliar vor beneficia de o calitate crescută a procesului educaţional, prin accesul la dotări şi facilităţi moderne, premise ale unei dezvoltări educaţionale cu şanse reale de performanţă.

De asemenea, se vor crea condiţiile participării tuturor elevilor la cursuri într-un singur schimb de dimineaţă.

Capacitatea extinsă a unităţii şcolare va susţine şi desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor şi proiectelor extraşcolare sau extracurriculare la nivelul unităţii de învăţământ, obiect al proiectului, de care vor putea beneficia nu doar elevii înscrişi la cursurile unităţii şcolare obiect al proiectului, dar şi alţi membri ai comunităţii locale. AGERPRES