Aproape 90 de unitati de invatamant Bistrita-Nasaud sunt, in acest moment, in santier, desi mai sunt doar cateva zile pana la inceperea noului an scolar iar suma necesara pentru finalizarea lucrarilor incepute depaseste 100 milioane lei.

Situatia investitiilor din scoli a fost prezentata joi in sedinta Colegiului prefectural Bistrita-Nasaud, la care au fost invitati sa participe si cei 62 de primari din judet. Potrivit analizei intocmite de Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, in acest moment exista lucrari de investitii nefinalizate in 50 de unitati teritorial-administrative, cele mai multe scoli in santier fiind in municipiul Bistrita, in numar de zece.

Contractele de executie a lucrarilor au fost incheiate de Inspectoratul Scolar Judetean in 21 de situatii, de consiliile locale in 38 de cazuri iar in alte 27 de situatii de contracte s-au ocupat conducerile scolilor. Majoritatea obiectivelor au fost finantate din bugetul de stat, in baza unor hotarari de guvern, prin bugetul autoritatilor locale sau din fondurile primite de ISJ, insa au ramas, in acest moment, lucrari efectuate si nedecontate in valoare de 11,77 milioane lei. Exista insa si patru scoli unde santierele vor afecta grav procesul de invatamant, deoarece nu au fost gasite nici la aceasta data alte spatii unde elevii sa isi desfasoare orele. Este vorba de scoala primara din localitatea Cormaia, apartinand de orasul Sangeorz-Bai, careia ii lipseste acoperisul si de scolile generale din comunele Magura Ilvei, Micestii de Campie si Poiana Ilvei. Aceste patru scoli au nevoie de 2,243 milioane lei pentru a-si finaliza lucrarile incepute, dintre care 1,754 milioane lei reprezinta valoarea lucrarilor urgente. Din acest motiv, Prefectura a decis sa inainteze o adresa Ministerului Educatiei pentru a cere fonduri de interventie de urgenta, astfel incat anul scolar sa nu fie periclitat.

La alte 50 de unitati de invatamant se deruleaza lucrari in diferite stadii de executie. Dintre acestea, 35 sunt functionale, patru nu au utilitati de genul curent electric, incalzire sau grupuri sanitare, iar in alte 11 situatii elevii vor fi nevoiti sa invete in cladirile vechi si sa vina la scoala in doua schimburi. Suma necesara finalizarii lucrarilor la aceste 50 de scoli depaseste 99 milioane lei, la care se adauga restantele catre firmele de constructii, de 6,650 milioane lei. Prefectul de Bistrita-Nasaud, Cristian Florian, le-a cerut primarilor ca, in masura in care le permit bugetele, sa aloce bani pentru finalizarea lucrarilor urgente. Primarii i-au reamintit insa prefectului ca aceste contracte de lucrari nu au fost incheiate intre primarii si firme, ci au venit sumele direct de la Ministerul Educatiei, motiv pentru care, legal, nu au cum sa aloce fonduri in aceste scopuri.

In Bistrita-Nasaud functioneaza peste 420 de unitati de invatamant, majoritatea in mediul rural, iar 50% dintre acestea risca sa nu primeasca autorizatie de functionare din partea Autoritatii de Sanatate Publica si din cauza ca nu au finalizat lucrarile de reabilitare si modernizare.