santier scoala.jpgAproape jumatate din unitatile de invatamant din judetul Arad nu au primit autorizatie sanitar-veterinara de functionare, a declarat, marti, prefectul Laurentiu Calin Bibart. Astfel, din cele 571 unitati scolare existente in judet, 278 au autorizatii de functionare, 73 sunt in curs de autorizare, iar 220 nu au autorizatii.

Potrivit lui Bibart, echipe de control alcatuite din reprezentanti ai Prefecturii, ISJ, DSP si DSVSA Arad au efectuat verificari, in perioada 25 august – 1 septembrie, la unitatile de invatamant, care nu au autorizatii, din 52 unitati administrativ teritoriale.

Au fost verificate 298 corpuri de cladire, din care 128 gradinite, 162 scoli generale si scoli cu clasele I-IV si opt licee si grupuri scolare. Din cele 298 corpuri de cladire, 53 unitati sunt in curs de autorizare, pentru 82 unitati se vor depune dosare de autorizare in perioada urmatoare, diferenta de 163 fiind unitati scolare care nu indeplinesc conditii de autorizare.

„Situatia nu este foarte grava, intrucat marea majoritate a unitatilor de invatamant care nu au obtinut autorizatie sanitara de functionare sunt din mediul rural, motivele principale ale neautorizarii fiind urmatoarele: grupuri sanitare lipsa sau necorespunzatoare – 102 corpuri de cladire; lipsa apa curenta si a tasnitorilor – 16 corpuri de cladire; lipsa apa curenta si grupuri sanitare – 32 corpuri de cladire; cladiri retrocedate – 10 corpuri de cladire; cladire necorespunzatoare – una; lipsa spatiu pentru gradinita – unul, aceasta functionand pana acum in incinta caminului cultural”, a precizat prefectul Bibart.


In plus, echipele de control au constatat ca exista si un numar mare de unitati de invatamant care nu au depus documentatia necesara eliberarii autorizatiei sanitare de functionare.

„In multe unitati de invatamant s-au efectuat lucrari de constructie sau amenajare a grupurilor sanitare cu apa curenta fara solicitarea avizului sanitar de constructie. Am solicitat reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean si celor de la Directia de Sanatate Publica o situatie nominala cu unitatile de invatamant care nu au autorizatie de functionare, dar unde totusi s-au efectuat lucrari de investitii”, a declarat prefectul Calin Bibart.