profesor.jpgAproximativ 10.000 de angajaţi în sistemul educaţional – suplinitori, personal auxiliar şi nedidactic – au fost disponibilizaţi de la 1 septembrie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta a afirmat că anul trecut erau peste 5.000 de cadre didactice necalificate în sistem, în timp ce în 2010 numărul acestora este de aproximativ 2.000.

În ceea ce priveşte patrimoniul, clădirile şcolilor care vor fi comasate şi desfiinţare, ministrul Educaţiei a spus că va aştepta din partea colectivităţilor locale cereri pentru aceste spaţii şi le va rezolva.

„În toate şcolile închise problema personalului a fost rezolvată”, a precizat demnitarul. Referindu-se la costul navetei profesorilor, acesta a menţionat că autorităţilor locale trebuie să rezolve acest aspect. În ceea ce priveşte problema transportului copiilor, Funeriu a susţinut că aceasta este sub „control”, dar că nu exclude existenţa unor probleme izolate. Daniel Funeriu a mai arătat că a luat decizia de a desemna o nouă comisie de atestare a titlurilor şi diplomelor universitare, preşedintele acesteia fiind numit academicianul Marius Andru.

Ministrul a mai punctat că finanţarea per elev şi stoparea fraudei la Bacalaureat reprezintă probleme esenţiale în mandatul său. În ceea ce priveşte copiii care au efectuat studii în străinătate şi se întorc în România, ministrul Educaţiei a precizat că a cerut o echivalare exactă a studiilor acestora. El a făcut referire şi la copiii romi care au fost expulzaţi din Franţa, menţionând că a solicitat ca aceştia să fie reintegraţi în sistemul educaţional. AGERPRES