Aproape 300 de bibliotecari din ţară şi străinătate participă, timp de trei zile, la Galaţi, la cea de-a XXIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale, evenimentul profesional având ca temă ‘Biblioteca – tradiţie şi inovare’.

Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene ”V.A. Urechia” din Galaţi, Ilie Zanfir, unul dintre organizatori, printre cei 296 de participanţi se numără 195 de bibliotecari din 35 de judeţe ale ţării, reprezentanţi ai Bibliotecii Academiei, ai Bibliotecii Naţionale, ai bibliotecilor publice, universitare, şcolare şi de specialitate, precum şi reprezentanţi din Grecia, Danemarca, Ungaria şi Republica Moldova.

Lucrările prezentate vor fi studii ale diverselor aspecte biblioteconomice bazate pe investigaţie şi cercetare din perspectiva binomului bibliotecă – societatea cunoaşterii, pornind de la tradiţie şi inovare. Pe parcursul celor trei zile, bibliotecarii vor încerca să găsească răspuns la o întrebare de mare actualitate: ‘are sau nu viitor cartea scrisă faţă de asaltul IT al cărţii electronice?’.

‘Un lucru este clar: nu vom renunţa la cartea clasică niciodată. În schimb, vrem ca biblioteca să se integreze mai mult în viaţa comunităţii, aşa cum se întâmplă deja în Uniunea Europeană. Din păcate, România se află pe locul al doilea în Europa în privinţa copiilor de 12 ani care nu au coerenţa lecturii, iar biblioteca trebuie să aibă ca rol atragerea acestor tineri cărora să le ofere atmosfera propice culturii, adică o variantă la tentaţia străzii’, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), Mircea Regneală.

Preşedintele ABR a explicat şi motivele pentru care a fost ales Galaţiul pentru organizarea acestei conferinţe naţionale.

‘Aveţi o bibilotecă judeţeană şi una universitară pline de oameni profesionişti, iar Galaţiul este în continuare un oraş cultural, cu instituţii de cultură, spre deosebire de oraşe mai puternice economic, precum Constanţa, unde s-au închis anumite instituţii de cultură’, a spus Regneală.

Evenimentul profesional de la Galaţi este organizat de Asociaţia Bibliotecarilor din România împreună cu Biblioteca Judeţeană ”V. A. Urechia” şi Universitatea Dunărea de Jos Galaţi. AGERPRES