Aproximativ 4.500 de boboci ai Universităţii Politehnica din Bucureşti încep cursurile anului universitar 2010-2011

univ_politehnica_buc_.jpgUn număr de aproximativ 25.000 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, dintre aceştia 4.500 în anul întâi, au început vineri anul universitar 2010-2011.
Celor 25.000 de studenţi la licenţă ai UPB li se adaugă 3.700 de masteranzi şi aproape 2.000 de doctoranzi, a apreciat în cadrul festivităţii de începere a anului şcolar rectorul UPB, Ecaterina Andronescu.

“Dragi studenţi, sunteţi sub cupola uneia dintre cele mai mari universităţi ale ţării. Se împlinesc 190 de ani de când Vodă Caragea l-a învrednicit pe Gheorghe Lazăr să instituie prima şcoală de ingineri hotarnici. Sper să fiţi mândri că aţi ales această şcoală”, le-a spus Ecaterina Andronescu studenţilor prezenţi la festivitate. Aceasta a precizat că UPB are aproximativ 2.500 de cadre didactice şi alt număr egal de persoane care ajută la desfăşurarea unui învăţământ de calitate în universitate.

“Avem obligaţia să nu coborâm ştacheta. Şcoala încearcă nu numai să vă dea o meserie, ci să vă pregătească şi pentru viaţă. Acumularea în cunoaştere trebuie să fie continuă pe tot parcursul vieţii. Şcoala nu este uşoară, dar cred că opţiunea e corectă pentru că nici viaţa nu este uşoară”, a afirmat rectorul UPB. Ea le-a spus studenţilor că fiecare examen UPB va însemna o confruntare cu ei înşişi, confruntare din care vor ieşi mai puternici pentru viitoarea confruntare.

“Şi noi, dascălii, primim de la voi, care intraţi în universitate, acel suflu de energie care ne ajută să ne îndeplinim misiunea”, a mai spus Andronescu. Ea a declarat că are sentimentul că se dezvoltă la nivel naţional o cultură “a ultimului loc” care este una păguboasă. Prezent la festivitate vicepreşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, care a absolvit UPB, a susţinut că universitatea este cea mai de tradiţie instituţie de învăţământ din România şi că potrivit unui clasament recent internaţional este cea mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din România. “Locul 800 în lume din 2.500 de instituţii de învăţământ superior este foarte bun mai ales dacă ne uităm în jurul nostru în clasament unde se află un reputat institut de chimie din Rusia şi cea mai mare universitate din New York”, a spus reprezentantul Academiei Române. El a atenţionat că atunci când se citeşte un clasament internaţional al universităţilor trebuie să se ţină seama şi de finanţarea fiecărui universităţi.

“Ţara are nevoie de voi. Sunteţi speranţa României pentru mai bine”, a afirmat Valentin Vlad. La rândul său, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Vasile Cândea, i-a atenţionat pe studenţii “boboci” că trebuie să ştie că îi aşteaptă o muncă asiduă permanentă şi grea şi că numai perseverând în activitate o să ajungă în vârf. El i-a sfătuit pe absolvenţii UPB că rămână în România pentru a ajuta la dezvoltarea ţării. Episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanu a susţinut că biserica şi şcoala trebuie să fie cele care promovează valorile în rândul tinerilor. “Biserica nu trebuie neglijată şi uitată, iar învăţătura trebuie împletită cu credinţă”, a spus reprezentantul BOR, care i-a îndrumat pe studenţi să folosească la maxim timpul preţios pentru formarea lor.

La eveniment a mai fost prezent şi rectorul SNSPA, Paul Dobrescu, preşedintele Confederaţiei Patronale din România UGIR 1903, Cezar Corâci, preşedintele CCI Bucureşti, Sorin Dimitriu. Au fost acordate diplome unui număr de doi studenţi în anul l care au intrat cu media 10 la UPB, unui număr de doi studenţi olimpici internaţional ai UPB şi premianţilor concursului internaţional de robotică desfăşurat la Brno (Republica Cehă). Au fost acordate premii pentru Opera Omnia prof. dr. Petru Baltă şi Radu Chişleag, premiul Tempore opportuno lui Constantin Paleologu şi diplome de excelenţă unui număr de 15 profesori consultanţi. Tot vineri au avut loc festivităţi de deschidere a anului universitar la Universitatea Bucureşti unde fiecare facultate a avut propria deschidere şi la Academia de Studii Economice. Cursurile la UPB, ASE şi UB vor începe luni, 4 octombrie. AGERPRES