Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, a premiat, pe 22 mai, aproximativ 50 de elevi din județ care au obținut premii la olimpiadele de istorie și la disciplinele socio-umane.

Inițiativa aparține Departamentului de Istorie și Științe Politice al UPM Târgu Mureș, a ajuns la a treia ediție și urmărește acordarea de premii și diplome elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile naționale de profil.

Prin acest eveniment dorim să ne implicăm în încurajarea excelenței în învățământul preuniversitar și să sprijinim eforturile elevilor și cadrelor didactice în această direcție. Premiile sunt acordate de universitate, care privește cu speranță la tinerii cu potențial din județul Mureș, în efortul de a sprijini și prelua la un moment dat ștafeta dezvoltării comunității noastre„, a arătat lector universitar doctor Mihaela Boloș, directorul Departamentului de Istorie și Științe Politice.

Președintele Senatului UPM Târgu Mureș, prof. dr. Cornel Sigmirean, și prorectorul didactic, prof. univ. dr. Tatiana Dănescu, și-au exprimat speranța ca măcar o parte a elevilor care s-au distins prin premii la olimpiade și concursuri naționale să devină studenți ai Universității „Petru Maior”, întrucât aceștia și-au câștigat dreptul de a fi numiți „elita învățământului mureșean”.

Prodecanul Facultății de Litere, lector universitar dr. Dumitru-Mircea Buda, a arătat, în cadrul galei de premiere, că domeniul socio-uman traversează o criză la nivel european și în România, de mai bine de un deceniu, fapt ce poate avea repercusiuni grave, întrucât va fi tot mai greu de înțeles ce se întâmplă în lume, dar și ce se întâmplă cu fiecare, ca ființe creatoare.

„Vom fi niște roboței setați pe consum, pe manipulare, dacă nu vom lăsa istoria, filosofia, logica, dacă nu vom lăsa științele umane, științele politice sau literatura să ocupe spații cât mai largi în interioritatea noastră, să ne modeleze ființele, să ne configureze spiritul”, a arătat Buda.

La gala de premiere a olimpicilor au mai participat inspectorul școlar Constantin Bogoșel, precum și profesorii elevilor premiați. AGERPRES