isj_bistrita_mare.jpgAproximativ 80 de unităţi şcolare din judeţul Bistriţa-Năsăud se află încă în şantier, deşi unele lucrări au început de mai bine de patru ani, a declarat marţi, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ, Vasile Marc.

„Marea majoritate a contractelor s-au făcut în perioada 2006-2008 şi acolo, dă-i să meargă, că vin banii, şi n-au mai venit niciodată banii. Am avut 96 de şantiere, au scăzut la în jur de 80, dar, totuşi, sunt foarte multe. O să facem o prioritizare, să vedem, pentru că sunt foarte multe care nu se mai justifică. Vă spun, sunt situaţii unde nu se mai justifică şi au fost cinci miliarde (de lei vechi – n.r.) date”, a spus Marc.

Profitând de faptul că la şedinţa de marţi au fost invitaţi şi primarii din judeţ, inspectorul şcolar general le-a cerut edililor care au şcoli în şantier să întocmească o situaţie care să conţină data începerii lucrărilor, valoarea lucrărilor decontate şi valoarea celor care mai trebuie executate, cu menţiunea de a nu angaja lucrări noi. Un exemplu de şcoală unde nu au mai fost bani pentru achitarea lucrările efectuate este liceul din comuna Teaca, unde datoria către constructor, potrivit şefului IŞJ Bistriţa-Năsăud, se ridică la 870.000 lei, iar unele clase nu sunt conectate la reţeaua de electricitate.

„S-a făcut o mare greşeală. Constructorul a lucrat în avans de 10-12 miliarde (lei vechi – n.r.), s-a făcut ceea ce nu trebuia să se facă şi curentul electric nu s-a făcut nici în momentul de faţă. Anul trecut, 1,2 miliarde din ce s-a primit s-a dus în Teaca. În momentul de faţă, la Teaca ar trebui să se dea vreo 8,7 miliarde să lichideze ceea ce s-a făcut şi pe urmă să ne apucăm în plus”, a explicat Vasile Marc.

Primarii, în special cei din comune, s-au plâns, în plus, că bugetele din acest an permit cu greu alocarea de fonduri pentru decontarea navetei profesorilor, pentru reparaţii la unităţile de învăţământ şi pentru acoperirea costurilor de alimentare şi întreţinere a microbuzelor şcolare şi angajarea unor şoferi pentru acestea. AGERPRES