studenta.jpgPeste 30% dintre studenţii români care au învăţat sau studiază în străinătate nu vor să se întoarcă acasă după finalizarea studiilor sau în viitorul apropiat, iar 31% sunt nehotărâţi, relevă un studiu realizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, dat publicităţii miercuri.

Aproximativ 28% dintre respondenţi afirmă că vor să se întoarcă în ţară, iar ceea ce îi motivează cel mai mult în perspectiva întoarcerii este apropierea de familie şi de prieteni. Potrivit studiului, la celălalt pol al motivaţiei se află oferta educaţională din România, ofertele de angajare de la acest moment şi oportunităţile de afaceri din ţară.

Cel mai important motiv pentru care tinerii aleg să studieze în străinătate este oferta educaţională a universităţilor de peste hotare. Alte motive importante sunt cunoaşterea unei alte societăţi/culturi, prestigiul universităţilor de peste hotare şi perspectiva exersării unei limbi străine.

Majoritatea celor care au participat la sondaj apreciază favorabil şi foarte favorabil toate aspectele legate de studiul peste hotare. Cele mai apreciate sunt dotările tehnice, mediul universitar, calitatea profesorilor, mediul cultural şi calitatea cursurilor de peste hotare. Alte aspecte satisfăcătoare sunt: aplicabilitatea cunoştinţelor dobândite, flexibilitatea orarului, viaţa socială, oportunităţile profesionale după finalizarea studiilor şi sistemele de evaluare a cunoştinţelor.

Într-un context în care perspectivele de carieră în străinătate rămân atractive, proporţiile care indică orientarea profesională a tinerilor către România sunt optimiste şi încurajatoare. Astfel, 47% dintre respondenţi se interesează de oferte de angajare în ţară, 58% menţin contacte profesionale în România, 37% sunt interesaţi de training-uri şi programe de dezvoltare profesională acasă, iar 31% de oferte de internship.

În opinia a 89% dintre cei care au luat parte la sondaj, ofertele profesionale atractive sunt determinante pentru revenirea în ţară. Această atractivitate a ofertelor profesionale este dată mai ales de activitatea specifică postului. Ea depăşeşte în importanţă factorul salarial, care este cu câteva procente mai puţin important (83% vs. 75%). În egală măsură, ofertele de muncă sunt cu atât mai atractive cu cât garantează posibilitatea promovării (foarte importantă pentru 73% dintre respondenţi) şi cea a dezvoltării profesionale (foarte importantă pentru acelaşi procent de 73%).

Studiul relevă că tinerii cu studii peste hotare apreciază mai mult specificul postului, posibilitatea promovării şi a dezvoltării la locul de muncă decât dimensiunea financiară. AGERPRES