ARACIP apreciaza ca peste 10% din scoli nu au minimum de calitate

Aproximativ 10-12 procente din cele 1.000 de scoli evaluate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) nu indeplinesc valoarea minima de calitate, a declarat vicepresedintele agentiei, Constanta Mihaila.

Ea a subliniat faptul ca pana in prezent ARACIP nu a efectuat nicio evaluare periodica, desi legea prevede acest lucru. Mihaila a precizat ca mai mult de jumatate din copiii de 15 ani au “analfabetism functional”, nestiind sa foloseasca in viata cunostintele dobandite in scoala.

“La ultimele teste Pisa, Romania s-a situat pe ultimele locuri, cu 53%, fata de media europeana de 24%. In ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii, tara noastra sta mai bine, avand un procent de 15%, fata de media europeana, cuprinsa intre 15 si 18%” – a artatat presedintele ARACIP, Serban Iosifescu. El a mentionat ca tinta pentru viitoarele teste Pisa este de 17%. Potrivit lui Iosifescu, fata de anul 2000, a crescut cu 30% numarul absolventilor de universitate la profilurile matematica, stiinte si tehnologie.