Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) derulează în perioada 2010-2013 două proiecte privind asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar din România cu ajutorul fondurilor europene, a declarat marţi într-o conferinţă de presă preşedintele Agenţiei, Şerban Iosifescu.

Primul proiect – „Dezvoltarea culturii calităţii şi furnizarea unei educaţii de calitate în sistemul de învăţământ preuniversitar din România prin implementarea standardelor de referinţă” – are în vedere evaluarea, reacreditarea şi atestarea nivelului de calitate a unui număr de 1.016 unităţi de învăţământ preuniversitar publice şi private, din cele 8.000 cu personalitate juridică din toată ţara.

Potrivit preşedintelui ARACIP, derularea proiectului va avea impact şi asupra completării cadrului legislativ actual referitor la calitatea învăţământului preuniversitar românesc. Totodată, în cadrul proiectului vor fi formate şi certificate 5.100 de cadre didactice din cele 1.016 unităţi de învăţământ. Vicepreşedintele ARACIP, Constanţa Mihăilă, care este şi managerul de proiecte, a spus că în primul an sunt selectate cele 1.016 unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar iar în cel de-al II-lea se va face evaluarea externă a acelor unităţi de învăţământ. Constanţa Mihăilă a precizat că evaluarea va fi făcută de ARACIP gratuit.


Cel de-al II-lea proiect care va fi desfăşurat de ARACIP – „Sprijin pentru unităţile şcolare în implementarea manualului de evaluare internă a calităţii educaţiei” – are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii furnizorilor de educaţie de a elabora, implementa, evalua şi revizui sisteme şi proceduri de asigurare a calităţii educaţiei în învăţământul preuniversitar.


Astfel, vor fi realizate manuale de evaluare internă a calităţii pentru fiecare dintre cele 8.000 de unităţii de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi din fiecare unitate şcolară va fi format câte un cadru didactic în vederea evaluării interne a şcolii, grădiniţei sau liceului de unde provine. În cadrul proiectului, fiecare şcoală va avea propria pagină unde îşi va putea încărca datele, a mai spus preşedintele ARACIP. Fiecare proiect dintre cele două prezentate de ARACIP are o evaluare de cinci milioane de euro. AGERPRES