Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) informează toate părțile interesate cu privire la semnarea, în data de 4 noiembrie 2022, a Acordului cu privire la reformarea evaluării cercetării (Agreement on Reforming Research Assessment).

Acordul stabilește o direcție comună pentru schimbările în practicile de evaluare pentru cercetare, cercetători și organizațiile implicate în cercetare, cu scopul primordial de a maximiza calitatea și impactul cercetării.

Procesul de elaborare a Acordului a fost inițiat în ianuarie 2022 și, în acest demers, au fost implicate peste 350 de organizații din peste 40 de țări. Printre organizațiile participante se numără universități, centre de cercetare, asociații de cercetători, autorități naționale și regionale, agenții de asigurare a calității, precum și alte organizații relevante.

Proiectul Acordului a fost pregătit de o echipă formată din reprezentanți ai Asociației Universităților Europene (EUA), Science Europe, Comisiei Europene, împreună cu Karen Stroobants, consultant cu expertiză în domeniul cercetării. Un grup de 20 de organizații de cercetare, reprezentând diversitatea comunității de cercetare din întreaga Europă, a contribuit, de asemenea, la procesul de elaborare, în timp ce statele membre ale UE și țările asociate au fost consultate cu privire la acord în cadrul Forumului ERA și al European Research Area Committee (ERAC).

În baza semnării Acordului, ARACIS va adera la Coalition for Advancing Research  Assessment (CoARA). Semnarea Acordului și aderarea la Coaliție presupune ca semnatarii să lucreze împreună  pentru a permite o reformă sistemică pornind de la principii comune în cadrul unui interval de timp stabilit de comun acord.

Menționăm că, până acum au semnat și, implicit au aderat la Coaliție, organizații din peste 15 țări printre care Austria, Franța, Germania, Italia, Danemarca și România (Unitatea Executivă pentru  Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării).

Lansarea oficială CoARA va avea loc până la sfârșitul anului 2022, cu ocazia primei Adunări Generale a membrilor Coaliției (Constitutive Assembly), în cadrul căreia vor fi adoptate principalele documente de guvernare, va fi stabilit Consiliul de conducere și vor fi alese organizațiile (organizația) care vor găzdui Secretariatul Coaliției.