ARACIS condamna practicile privind eliberarea de diplome false

aracis.jpgAgentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a condamnat pe 20 martie, printr-un comunicat de presa postat pe site-ul propriu, practicile si metodele cu privire la eliberarea de diplome false.

Reprezentantii ARACIS considera ca trebuie aplicata cu fermitate legislatia in domeniu care stipuleaza ca desfasurarea activitatilor de invatamant universitar, precum si eliberarea actelor de studii in alte conditii decat cele prevazute in lege atrag raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

Potrivit ARACIS, sesizarea organelor de urmarire penala se face de Ministerul Educatiei sau de orice alta persoana fizica ori juridica lezata in drepturile sale prin functionarea institutiei. Cinci persoane specializate in falsificarea de dosare de absolvire din doua universitati din Alexandria (Teleorman), care percepeau pentru aceste “servicii” sume cuprinse intre 3.000 si 3.500 euro, sunt urmarite penal de ofiteri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor Sectorul 4 Politie. Cei in cauza, cu varste cuprinse intre 26 si 71 ani, patru din Bucuresti si unul din judetul Teleorman, care se ocupau cu falsificarea diplomelor de bacalaureat, a foilor matricole, a cartilor de identitate etc., precum si cu depunerea dosarelor pentru sustinerea examenelor de licenta, sunt cercetati in stare de libertate pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false.

Conform Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4, numarul diplomelor falsificate se ridica la aproximativ 15.000. De asemenea, pentru persoanele care nu doreau sa participe efectiv la examenul de licenta, in schimbul sumei de 600 euro, membrii gruparii se foloseau de serviciile altor persoane, care se prezentau la sustinerea examenului de licenta in locul candidatului real si foloseau in acest scop carti de identitate falsificate, ce cuprindeau datele reale ale candidatului la examen.