Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad va reduce, în anul de studii 2019-2020, numărul claselor de a IX-a, din cauză că populaţia şcolară scade de la un an la altul, doar în următorul an estimându-se că se vor „pierde” aproximativ 800 de elevi încă din clasa a VII-a, cea mai mare reducere de până acum cunoscută de autorităţi.

Inspectorul şcolar general Anca Stoenescu a declarat că planul de şcolarizare întocmit pentru anul de studii 2019/2020 prevede reducerea numărului de clase, dar şi fuziunea unor şcoli la care numărul de elevi s-a diminuat considerabil în ultimii ani.

Conform planului aprobat de ISJ Arad, în următorul an de studii vor exista 131 de clase de a IX-a, faţă de 139 cât solicită conducerile şcolilor, constatându-se că a scăzut numărul de elevi, astfel că absolvenţii de clasa a VIII-a din vara acestui an vor putea forma cel mult 131 de clase.

„Vom avea 131 de clase în cel mai bun caz, pentru că experienţa ne arată că 200 – 300 de copii nu se mai regăsesc şi în clasa a IX-a, ei renunţă la şcoală sau pleacă din ţară, unde nu ştim dacă îşi continuă studiile. Din păcate, în fiecare an populaţia şcolară se reduce cu câteva sute de copii, astfel că nu mai putem păstra numărul de clase de la un an la altul”, a declarat Anca Stoenescu.

În următorul an şcolar, ISJ estimează că vor fi cu 800 de elevi mai puţini în clasa a VII-a, cea mai mare reducere a numărului de elevi înregistrată până acum de la un an la altul. Astfel, în anul de studiu 2020-2021 s-ar putea renunţa la şi mai multe clase de liceu.

Conform ISJ, pentru următorul an nu se are în vedere reducerea numărului claselor la învăţământul liceal tehnologic, pentru a se încuraja direcţionarea copiilor către o meserie, în condiţiile în care absolvenţii de studii teoretice nu găsesc suficiente locuri de muncă pe piaţa locală. Totuşi, în judeţ nu se va atinge procentul de 35% pentru învăţământul tehnologic prevăzut în Legea Educaţiei.

„Elevii evită să aleagă liceele tehnologice şi sunt foarte multe cereri pentru liceele teoretice, dar nu vom reduce clase de tehnologic, ci doar de teoretic, pentru că sunt foarte multe şi nu ne dorim să scoatem generaţii de şomeri”, a declarat Stoenescu.

Pe lângă clasele de învăţământ liceal tehnologic, în judeţ vor funcţiona 22 de clase de învăţământ profesional şi, în premieră, trei clase de învăţământ dual.

Şcolile din Arad vor fi informate oficial, în cursul săptămânii viitoare, despre numărul de clase de a IX-a aprobate.

Reducerea numărului de elevi de la un an la altul a mai determinat ISJ să comaseze unele şcoli, iar cinci îşi vor pierde personalitatea juridică. „În judeţ există, în acest an şcolar, cinci Unităţi Administrativ Teritoriale care au în structură cel puţin două şcoli cu personalitate juridică, dar cu efective sub 300 de elevi, ceea ce încalcă legislaţia. Fuziuna prin absorţie a unor şcoli nu va afecta procesul didactic, vor fi modificări doar la nivel administrativ, pentru că cinci unităţi îşi vor pierde personalitatea juridică”, a precizat Anca Stoenescu.

Conform ISJ, vor fuziona Şcoala Gimnazială Păuliş cu Şcoala Gimnazială Sâmbăteni, Şcoala Gimnazială Şagu cu Şcoala Gimnazială Fiscut, Şcoala Gimnazială Sintea Mare cu Şcoala Gimnazială Ţipari, Liceul Tehnologic Ion Creangă Curtici cu Şcoala Gimnazială Curtici şi Şcoala Gimnazială Mişca cu Şcoala Gimnazială Vânători.

În prezent, în judeţ există 143 de unităţi cu personalitate juridică, având 460 de şcoli în peste 600 de clădiri. AGERPRES