arafat_raed1.jpgSecretarul de stat în MAI Raed Arafat şi-a exprimat, sâmbătă, speranţa că situaţia şcolilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu se va rezolva şi a anunţat că sunt în derulare mai multe programe de pregătire a elevilor şi profesorilor în caz de dezastre.

„La asta a lucrat ISU, pe lângă Ministerul Educaţiei şi toţi. Şi chiar a fost şi o întâlnire cu primarii de sector aici, la Bucureşti. Deci, noi sperăm să se intre pe o linie de normalitate”, a declarat Arafat, întrebat despre situaţia şcolilor fără autorizaţie de securitate la incendiu la început de an şcolar.
Arafat a arătat că programele de instruire a elevilor în caz de dezastre nu se desfăşoară doar în „Săptămâna altfel”.

„Ieri am lansat caravana care a intrat în dotarea IGSU şi rolul este să meargă nu doar prin Bucureşti, ci prin toată ţara şi să pregătească populaţia, dar va avea şi program la şcoli. Deci, programe de pregătire a elevilor din şcoli sunt mai multe pe care le avem în vizor. Este un program, de exemplu, care este în comun cu Germania, prin fonduri europene, care prevede crearea unui joc pentru copii care să înveţe să reacţioneze la un cutremur, la un dezastru. Sunt mai multe proiecte al căror impact o să-l vedeţi pe parcursul momentelor în care se implementează”, a adăugat secretarul de stat în MAI, care a participat la ceremonia înmânării Drapelului de Luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că 544 de clădiri din Capitală pentru învăţământul de stat nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

„Din punctul de vedere al situaţiei existenţei autorizaţiilor de securitate la incendiu, din cele 919 clădiri pentru învăţământul de stat sunt autorizate numai 37. Un număr de 338 clădiri nu necesită obţinerea autorizaţiei. Un total de 544 de clădiri nu sunt autorizate. În momentul de faţă sunt depuse documentaţiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unităţi de învăţământ cu clădirile aferente. Situaţia este la fel pentru învăţământul particular, majoritatea unităţilor de învăţământ particular nu sunt autorizate ISU. Această problemă va fi discutată în zilele următoare de reprezentanţii autorităţilor locale şi cu reprezentanţii ISU pentru că se pune problema unei expertize şi a unui studiu foarte serios făcut de către cei care sunt experţi în acest domeniu”, a explicat Banu. AGERPRES