Arhiepiscopia Romano-Catolică a informat joi, printr-un comunicat de presă, că nu se închide Institutul Teologic Romano-Catolic (ITRC), ci un program de studii din cadrul acestuia – programul de licenţă „Teologie didactică”.

„ITRC este o instituţie de învăţământ superior, care a fost înfiinţată în 1992 de Arhiepiscopie. Din 2004, programul de studii de licenţă ‘ Teologie didactică’ a intrat în lichidare, din lipsă de studenţi. Activităţile didactice şi de cercetare, specifice cultului catolic, cu programe de studii acreditate de licenţă, de masterat şi de doctorat au fost integrate în Facultatea de Teologie Catolică şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti. Recenta hotărâre de guvern nu se referă la închiderea institutului, ci a unui program de studii din cadrul ITRC şi anume programul de studii de licenţă ‘Teologie didactică'”, precizează Arhiepiscopia.

Potrivit sursei citate, institutul nu poate fi închis decât de proprietarul în drept, adică de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Comunicatul de presă precizează totodată că Facultatea de Teologie Catolică şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti organizează pentru anul universitar 2014/2015 două sesiuni de admitere, în vară (10-18 iulie) şi în toamnă (5-12 septembrie), la programele de studii de licenţă (cu două specializări: asistenţă socială şi studii religioase), la programele de master (cu două specializări: asistenţă socială şi comunicare biblică şi eclezială) şi la programele de studii doctorale în domeniul teologie.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri că patru instituţii de învăţământ superior nu vor mai organiza examene de admitere începând din acest an, urmând să intre în lichidare.

„Sunt mai multe criterii de calitate care nu au fost îndeplinite de aceste patru universităţi. Una dintre ele a considerat de comun acord cu MEN că trebuie să îşi închidă programele de studii. Este vorba de Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti. Celelalte trei nu mai îndeplineau standarde de calitate. (…) Au fost în monitorizare un an, un an şi jumătate, iar după acest timp am constatat că nu se întâmplă absolut nimic. Pe cale de consecinţă nu mai puteam permite să se organizeze examen de admitere la aceste programe”, a explicat ministrul. AGERPRES