ministerul educatiei.jpgAsociaţia Ad Astra a chemat în instanţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiţiei de proiecte Tinere Echipe 2014.

„Plângerea a fost înregistrată în data de 26.02.2015, cu numărul 6743/ 3 /2015, la Tribunalul Bucureşti secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal. România alocă din ce în ce mai puţini bani proiectelor de cercetare bazate pe competiţie directă, ocupând ultimul loc în cadrul Uniunii Europene (sursa). Transparenţa în alocarea acestora este deci cu atât mai importantă. Prevederile legale sunt foarte clare în acest sens (a se vedea art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologie aprobate de HG 1265/ 2004) şi au rolul de a evita eventualele abuzuri ale Autorităţii Contractante (subordonate M.E.C.S.). Pe scurt, bugetul unei competiţii de proiecte trebuie făcut public odată cu lansarea acesteia, nu ulterior publicării rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetătorul îşi poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. În plus, se evită reajustarea ulterioară a bugetului în funcţie de rezultatele evaluării proiectelor, păstrându-se imparţialitatea în alocarea banilor publici”, a susţinut asociaţia într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, ultima competiţie de proiecte pe plan naţional a fost lansată prin Ordinul nr. 631/ 10.11.2014 al Ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică (în prezent M.E.C.S.), iar Pachetul de informaţii al acesteia nu include fondurile totale alocate în acest scop.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că au fost depuse aproximativ 3.000 de proiecte, iar cei 3.000 de directori de proiect (alături de echipele lor, formate din minim alţi trei cercetători) au dreptul să cunoască fondurile pe care încearcă să le acceseze, la fel cum publicul larg este îndreptăţit să cunoască modul de alocare al banului public. „Asociaţia Ad Astra a depus la registratura M.E.C.S. o cerere de acces la informaţii de interes public în 21.11.2014, cu scopul de află acest buget. În lipsa unui răspuns, a fost formulată o reclamaţie administrativă în data de 13.01.2015. Răspunsul primit la aceasta nu a inclus însă informaţia cerută, deschizând astfel calea spre acţionarea în instanţă a Ministerului”, mai afirmă Ad Astra. AGERPRES