Asociaţia elevilor din judeţul Constanţa îi cere ministrului Breaz să numească şefi competenţi la conducerea ISJ

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) îl somează pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, să nu îl numească în funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) pe fostul inspector general, Răducu Popescu, sau pe o altă persoană din actuala conducere a inspectoratului, pentru că acestea nu sunt interesate să asigure un proces educativ de calitate, au informat reprezentanţii Asociaţiei.

“Din informaţiile apărute în presa scrisă, odată cu preluarea portofoliului de ministru interimar al educaţiei de către Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii, există suspiciuni rezonabile privind numirea în funcţia de inspector general la ISJ Constanţa a lui Răducu Popescu, fost inspector general şi consilier al ministrului Culturii sau a doamnei Anca-Iuliana Dragomir, actual inspector şcolar general adjunct. Dorim, pe calea aceasta, să ne exprimăm puternicul dezacord faţă de aceste două opţiuni”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Potrivit AEC, în perioada cât a reprezentat ISJ Constanţa, Răducu Popescu a vrut să “asuprească mişcarea de reprezentare a elevilor”. “În perioada în care acesta a ocupat funcţia de inspector şcolar general, Răducu Popescu a avut mai multe tentative de a asupri mişcarea de reprezentare a elevilor, fiind complice la încălcarea legii de către primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, Radu Mazăre, în ceea ce priveşte acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun şi burse şcolare pentru elevi. (…) Putem spune, astfel, că interesul principal al lui Răducu Popescu nu a fost şi nu va fi să se asigure că procesul educativ se va desfăşura în condiţii de calitate”, susţin reprezentanţii elevilor constănţeni.

Totodată, despre inspectorul general adjunct al ISJ Constanţa, Anca Dragomir, aceştia pretind că, printr-o conducere defectuoasă, a dus la involuţia învăţământului constănţean. “În ceea ce priveşte numirea la conducerea inspectoratului a doamnei Anca Dragomir, dorim să atragem atenţia asupra faptului că aceasta este parte a aceleiaşi conduceri defectuoase care a determinat învăţământul constănţean să meargă pe o linie descendentă, în special în ceea ce priveşte respectarea Legii educaţiei, iar exemplele sunt multe. La momentul actual, 42 de primării din cele 70 prezente în judeţul Constanţa acordă burse pentru elevi, aşa cum prevede articolul 82 al Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Totuşi, deşi această încălcare a legii persistă de mai mulţi ani, timp în care AEC a întreprins demersuri ca numărul acestora să crească (de la 4 localităţi în 2015), conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a arătat pasivă faţă de situaţie”, se mai arată în comunicatul AEC.

Conform sursei citate, în timpul actualei conduceri a ISJ, niciun regulament de organizare şi funcţionare al şcolilor din judeţul Constanţa “nu a fost verificat”, acestea conţinând o serie de prevederi nelegale.

“Din motivele invocate mai sus, îl somăm pe ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, să respingă ideea de a îi numi pe Răducu Popescu sau Anca-Iuliana Dragomir în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, la fel şi pe orice persoană care face parte din actualul management defectuos”, potrivit AEC.

Preşedintele AEC, Andrei-Mihai Tănase, a menţionat că elevii îşi doresc persoane competente la conducerea ISJ Constanţa. “Noi, elevii, ne dorim ca persoana din fruntea inspectoratului să fie o persoană căreia să îi pese de elevi şi de drepturile lor, motiv pentru care îi adresez personal domnului ministru interimar Breaz rugămintea de a nu îşi baza decizia pe criterii subiective, ci să se gândească cu adevărat la cât de calificată e persoana aleasă, iar Răducu Popescu este printre ultimele persoane care să îndeplinească acest criteriu, precum şi persoanele din actuala conducere a inspectoratului”, a declarat reprezentantul AEC, citat în comunicat. AGERPRES