Asociaţia Podium din Târgu Mureş reia, în perioada septembrie-noiembrie, proiectul „Scriitori la şcoală”, în cadrul căruia scriitori români şi maghiari participă la orele de literatură ale elevilor de la şapte licee din municipiul reşedinţă de judeţ.

La cea de-a patra ediţie, opt scriitori se vor întâlni cu elevi de la şapte licee din Târgu Mureş în timpul orelor de literatură română şi a celor de literatură maghiară, iar astfel, în jur de 600 de adolescenţi vor putea să afle care sunt secretele din spatele cărţilor.

Asociaţia Podium a arătat, într-un comunicat de presă, că în acest an scriitorii Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida şi Horia Marchean vor susţine ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocaţional de Arte, Colegiul Naţional „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” şi Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

„Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puţin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară. Datele exacte vor fi alese împreună cu cadrele didactice, ţinând cont şi de programul invitaţilor, după ce se vor stabili orarele în unităţile de învăţământ partenere. În cadrul primelor trei ediţii ale proiectului, Asociaţia Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare şi profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori şi scriitoare la care au participat peste 1.600 de elevi”, a precizat Asociaţia Podium.

Proiectul Scriitori la şcoală este cofinanţat de Primăria Municipiului Târgu Mureş, în urma concursului pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale, cu suma de 26.309 lei, iar sponsorul principal al ediţiei din 2021 este compania Reea.

„Salutăm faptul că discuţiile care au avut loc în prima parte a anului între reprezentanţii ONGurilor cu activitate culturală, reprezentanţi ai primăriei şi consilieri locali, s-au concretizat prin îmbunătăţirea considerabilă a grilei de evaluare a proiectelor. Totuşi, ţinem să precizăm câteva lucruri, mai ales pentru oamenii care nu sunt familiarizaţi cu organizarea de proiecte cofinanţate de autorităţile locale. În primul rând, cofinanţarea câştigată nu presupune faptul că organizatorul are automat acces la fondurile respective. Se acordă un avans de 30%, apoi, după ce finalizăm toate activităţile şi depunem un dosar prin care demonstrăm acest lucru, inclusiv faptul că am efectuat toate
plăţile conform bugetului proiectului, vom putea solicita decontarea cheltuielilor în limita sumei stabilite în urma concursului. De aceea, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care îl primim din partea sponsorilor. Nu doar pentru că ne ajută să acoperim contribuţia proprie, obligatorie în bugetarea oricărui proiect, dar şi pentru că, până la decont, trebuie să acoperim integral necesităţile proiectului. De asemenea, aprecierea noastră se îndreaptă şi către cadrele didactice, partenerii cei mai importanţi ai Podium în desfăşurarea Scriitori la şcoală”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES