preot-elevi.jpgAsociatia Umanista Romana cere ferm noului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa puna in aplicare neintarziat decizia Consiliului National de Combatere a Discriminării (CNCD) privind simbolurile religioase din scoli.

“Prezenta simbolurilor religioase in scoli altereaza neutralitatea confesionala a institutiilor de invatamant public si reprezinta un prozelitism si o discriminare fata de elevii care provin din familii ce nu impartasesc convingerile religioase semnificate de respectivele simboluri religioase, dar si o forma de presiune religioasa fata de toti elevii. Credintele si convingerile tin de sfera privata a fiecarui individ, iar spatiul public nu trebuie anexat unui cult anume. Neutralitatea spatiului public trebuie aparata intrucat toti cetatenii, indiferent de optiunile lor privind religia, au aceleasi drepturi”, a declarat Remus Cernea, presedintele Asociatiei.

CNCD recomanda Ministerului Educatiei sa elaboreze si sa implementeze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public, aceasta norma urmand a se fundamenta pe urmatoarele principii:

-sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate;

-sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice;

-sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor;

-sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate;

-sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios.

Ministerul Educatiei a atacat in instanta decizia C.N.C.D. in privinta simbolurilor religioase, procesul fiind inca in curs.