fundatia-ratiu-romania.jpgLiceenii bucuresteni se pot inscrie la o serie de ateliere artistice si de curatoriat organizate de Fundatia Ratiu Romania si desfasurate in lunile februarie – martie, in cadrul proiectului „Muzeul Violentei Scolare”, derulat in perioada octombrie 2009 – iunie 2010.

Potrivit unui comunicat al Fundatiei Ratiu, „Muzeul Violentei Scolare” face parte din programul de „Implicare Sociala prin Arta”, ce abordeaza creativ una din problemele recurente si specifice mediului scolar: violenta.

Proiectul se deruleaza pe trei sectiuni: dezbatere „open space”, ateliere artistice si expozitie-instalatie, implicand liceeni din sectorul 4 Bucuresti. Liceenii se pot inscrie la dezbateri, ateliere si expozitie pana pe 7 februarie. Dezbaterea „open space”, care se va desfasura in februarie, reuneste un grup de persoane, implicandu-le in conversatii pe diverse teme: cauze, efecte, atitudine, metode de combatere.


Aplicarea acestei tehnici in cadrul proiectului Muzeul Violentei Scolare va implica, pe langa elevi, si specialisti: psihologi, consilieri scolari, artisti si profesori, care vor participa si in celelalte etape ale proiectului.


Ateliere artistice si de curatoriat vor avea loc in perioada februarie – martie, iar in cadrul lor, tinerii vor fi incitati sa se pozitioneze fata de tema violentei in scoli. Metoda folosita este cea a unui spatiu liber de exprimare, prin ateliere artistice (arta fotografica, desen, colaj si sculptura / modelaj) si de curatoriat. In luna iunie, va avea loc expozitia „Violenta in scoala ta”, care va fi prezentata intr-o locatie fixa in prezenta participantilor la ateliere, a trainerilor si a membrilor comunitatii. Ulterior, expozitia va fi propusa ca si expozitie permanenta in incinta unui liceu partener. AGERPRES