tabara_nutritie.jpgTaberele de nutriţie organizate de Fundaţia Pentru Tratamentul Obezităţii dezvoltă un concept nou şi îndrăzneţ pentru ţara noastră, iar ediţiile de până acum le-au demonstrat pe deplin utilitatea.

„Este o tabără specială, pentru copiii cu probleme de greutate sau mofturoşi la masă şi părinţii rămaşi fără inspiraţie. Alături de nutriţionist vor învăţa cum să mănânce corect şi sănătos, iar împreună cu psihologii vor învăţa cum să facă faţă tenţatiilor alimentare, dependenţei de mâncare, să se autocunoască şi cum să reacţioneze vis-a-vis de familie şi societate”, ne-a explicat Florina Dascălu, Director Executiv al Fundaţiei pentru Tratamentul Obezităţii scopul şi principiile pe care sunt construite taberele speciale de nutriţie.

Pentru această vacanţă de vară Fundaţia pentru Tratamentul Obezităţii a pregătit 3 serii distincte, după cum urmează:

– 1 – 7 iulie 2012

– 12 – 18 august 2012

– 2 – 8 septembrie 2012.

Fiecare din aceste serii va fi formată din minim 10 şi maxim 20 de copii, iar locaţiile vor fi la fel de atent selecţionate ca şi până acum, pe următoarele criterii: să fie situate în cadre naturale deosebite, într-un mediu nepoluat, înconjurate de verdele crud al naturii, cu spaţiu generos care să ofere numeroase facilităţi de recreere şi distracţie atât pentru copii, cât şi pentru cadrele care îi însoţesc.

Cui se adresează tabăra?

Copiilor cu probleme de greutate (atât suprapondere, cât si obezitate hiperplazica), cu tulburări ale instictului alimentar, cu preferinţe alimentare de tip fast-food, dar şi părinţilor acestora, aceştia beneficiind de o scurtă consiliere pe tema nutriţiei la sfârşitul taberei.

Fundaţia pentru Tratamentul Obezităţii organizează aceste tabere pentru a promova un stil de viaţă sănătos, din care să facă parte: mişcarea, o alimentaţie bogată în nutrienţi şi săracă în kilocalorii (mai puţine sucuri, dulciuri concentrate şi grăsimi, mai multe proteine de calitate superioara, fibre, vitamine şi oligominerale).

Programul acestei tabere urmăreşte:

– Să modifice obiceiurile alimentare ale celor mici, punând accent pe corectarea comportamentului alimentar neadecvat;

– Să dezvolte creativitatea şi spontaneitatea copiilor în ceea ce priveşte preferinţele lor alimentare în scopul obţinerii unei „farfurii ideale”;

– Dezvoltarea capacităţilor de exprimare verbală şi nonverbală a preferinţelor, sentimentelor şi trăirilor;

– Dezvoltarea autocontrolului şi creşterea toleranţei la frustrare;

– Creşterea capacităţii de integrare în grup;

– Optimizarea comunic[rii cu adulţii şi, mai ales cu, covârstnicii;

– Îmbunătăţirea imaginii de Sine şi creşterea stimei de Sine.

Grupul de dezvoltare

În cadrul taberei de nutriţie fiecare copil este parte a unui grup de dezvoltare. Aceste grupuri cuprind copii care au aproximativ aceeaşi vârstă, acelaşi nivel de dezvoltare, aceleaşi probleme de greutate (suprapondere, obezitate ) şi aceleaşi preocupări, ceea ce permite explorarea problemelor copiilor într-un context mult mai apropiat de cel social (microcosmos versus macrocosmos) decât în psihoterapia individuală a copilului. Grupul de dezvoltare are următoarele avantaje:

– Oferă copiilor ocazia de a participa atât activ, cât şi ca observator la „viaţa alimentară”a grupului;

– Oferă feed-back imediat asupra problemelor (de greutate, sociale, psihoemotionale) cu care copilul se confruntă;

– Oferă un mediu suportiv şi sigur, controlat, în care copilul se poate exprima pe deplin.

Trainerii vor însoţi copiii pe toată durata taberei, oferindu-le pe lângă informaţii şi explicaţii pe înţelesul lor, suport 24 din 24 de ore. Copiii vor învăţa că masa poate fi o bucurie şi o plăcere, dar în acelaşi timp poate fi echilibrată din punct de vedere caloric şi foarte sănătoasă!

Ceea ce diferenţiază în mod cert Taberele de Nutriţie organizate de Fundaţia pentru Tratamentul Obezităţii de orice altă tabără de vară este evaluarea şi tratamentul personalizat de care beneficiază fiecare copil. În prima şi ultima zi a taberei copiii sunt evaluaţi nutriţional de către specialişti. Ulterior, în baza evoluţiei indicilor de analiză li evaluare a compoziţiei corporale şi a observaţiilor făcute de traineri de-a lungul taberei, asupra fiecărui copil în parte, atât ca şi comportament alimentar dar şi emotional, fiecare familie beneficiază ca şi feedback de o jumătate oră de consultanţă personalizată referitoare la starea fizică şi emoţională a copilului. Iar consultanţa post – tabără se poate obţine pe loc, la finalul taberei, la sediul Fundaţiei sau chiar prin telefon sau prin internet online video.

CONTINUITATE ŞI SUPORT

Misiunea taberei de nutriţie nu se încheie aici. Rezultatele obţinute de copii în cursul taberei, informaţiile primite şi acumulate, prieteniile legate, apropierea şi ancorarea lor de medicii specialişti sunt o extraordinară bază de plecare către obţinerea ţelurilor dorite: ajungerea la normoponderabilitate şi menţinerea, un copil pregătit să înfrunte tentaţiile alimentare şi să facă alegeri alimentare corecte, un psihic mai puternic, o cunoaştere de sine bună şi deprinderea unei bune relaţionări cu adulţii şi ceilalţi copii.

În cadrul Fundaţiei pentru Tratamentul Obezităţii copiii, alături de părinţii lor, au posibilitatea de a duce mai departe realizările obţinute în decursul taberei în condiţii optime, într-un cadru specializat, profesionist şi prietenos:

– Programul de terapie de grup pentru copii (nutriţie şi dezvoltare personală) – grupul se întruneşte de două ori pe lună

– Consultanţă individuală de nutriţie şi psihoterapie.

Pentru înscrieri sau informaţii suplimentare o puteţi contacta pe Florina Dascălu, Director Executiv al Fundaţiei pentru Tratamentul Obezităţii la telefon 0741 026 972 sau pe e-mail la florinadascalu@fundatia.net.