Trei licee din Alba Iulia au beneficiat, în ultimele săptămâni, de un audit energetic al clădirilor, realizat de o echipă de specialişti de la Agenţia pentru Energie a Berlinului (BEA), urmând ca, la finalul acţiunii, unul dintre acestea să fie propus pentru realizarea unor lucrări printr-o schemă de finanţare BERD, care va presupune derularea unui Contract de Performanţă Energetică (CPE). Liceele prinse în proiect sunt Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA), Florin Andronescu.

Programul pentru Eficienţă Energetică pentru Sectorul Public Românesc al BERD, derulat de BEA şi susţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, presupune promovarea lucrărilor de eficienţă energetică în sectorul public având ca instrument contractele de performanţă energetică. ALEA este partener în acest proiect, Alba Iulia fiind unul dintre cele cinci oraşe din România în care se va derula acesta. Un alt rezultat important al acestui parteneriat este şi transferul de competenţe de la auditorii germani către personalul tehnic al ALEA, după cum a spus Florin Andronescu.


Contractele de Performanţă Energetică sunt promovate în UE ca metode moderne de finanţare a lucrărilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Practic, printr-un aranjament contractual între beneficiar şi furnizorul de servicii (în mod normal o companie ESCO – Energy Services COmpany), investiţiile în eficienţa energetică sunt finanţate din economiile de energie viitoare. Compania ESCO îşi asumă prin acest contract realizarea expertizei tehnice (auditul energetic), proiectarea tehnică a lucrărilor de eficienţă, fondurile iniţiale pentru finanţarea acestor lucrări (prin diferite formule de finanţare), realizarea fizică a lucrărilor şi monitorizarea consumurilor energetice pentru înregistrarea economiilor de energie realizate pe întreaga perioadă de recuperare a valorii investiţiei. CPE sunt destinate în special finanţării administraţiilor publice locale care vor să investească în eficientizarea consumurilor energetice proprii (în clădiri publice, iluminat public). AGERPRES