Autorităţile din Braşov consideră oportun „scenariul galben” privind redeschiderea şcolilor, cu toate că municipiul s-ar încadra la cel verde, a anunţat primarul George Scripcaru, după prima întâlnire a grupului de lucru constituit în acest sens.

Acest scenariu presupune redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor din 14 septembrie, cu participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu (V-VII şi IX-XI), cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare.

„Plecând de la situaţiile prezentate de DSP, municipiul Braşov s-ar încadra la scenariul verde, însă, pentru o măsură în plus ca şi prevenţie, propunerea DSP este să luăm în calcul scenariul galben. Vreau să mergem pe ideea că primăria susţine şi doreşte ca activitatea de învăţământ din municipiul Braşov să se deruleze cu prezenţă la şcoală, pentru că trebuie să avem încredere în noi, în instituţiile care se ocupă de acest lucru la nivelul municipiului Braşov, şi facem toate eforturile să asigurăm tot ce este necesar”, a declarat primarul George Scripcaru.

Conform edilului, copiii şi cadrele didactice vor avea asigurate măştile necesare şi la fiecare unitate de învăţământ vor fi amplasate prosoape de hârtie, dispensere, săpun lichid, produse de dezinfecţie.

Totodată, potrivit sursei citate, Primăria ia în calcul necesitatea extinderii spaţiilor în unele unităţi de învăţământ, prin elemente de tip container.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Andrea Neculau, adoptarea scenariului galben va permite „condiţii de siguranţă sporite pentru elevi”.

„Sarcina noastră este să supraveghem aplicarea corectă a măsurilor în şcoli, să consiliem şi să educăm. Suntem parte din această echipă, ne dorim să transmitem mesaje educaţionale corecte şi de siguranţă către părinţi, elevi şi profesori, în aşa fel să reducem teama de întoarcere la şcoală şi să fim mai degrabă informaţi şi educaţi decât înspăimântaţi”, a declarat Andrea Neculau.

Grupul de lucru este constituit din primarul George Scripcaru, cei doi viceprimari, directorul DSP Braşov, Andrea Neculau, inspectorul şcolar general, Ovidiu Tripşa, şeful UPU-SMURD, Cristina Vecerdi, şi cel al SVSU Braşov, Emil Puşcaşu.

Proiectul ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, aflat în prezent în procedura de transparenţă decizională, prevede trei scenarii posibile pe care autorităţile le pot alege, pe baza datelor cumulate privind incidenţa numărului de îmbolnăviri în ultimele două săptămâni înainte de începerea anului şcolar. AGERPRES