Autorităţile publice locale din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor putea depune începând de luna viitoare proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, valoarea totală maximă a acestor proiecte putând ajunge la 36,8 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD), proiectele autorităţilor vor putea fi finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi vor fi depuse în perioada 4 ianuarie-4 mai 2018.

Vor putea fi finanţate prin POR 2014-2020 investiţii în infrastructura educaţională din învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, din învăţământul obligatoriu şi din învăţământul profesional şi tehnic„, se menţionează în sursa citată.

Pentru apelul dedicat creşelor şi grădiniţelor, autorităţile din teritoriul în care funcţionează mecanismul financiar ITI-DD vor putea realiza proiecte în valoare de 5,8 milioane de euro. De asemenea, pentru şcolile gimnaziale, inclusiv pentru cele care includ nivelul clasei pregătitoare, s-au alocat 19 milioane de euro. Pentru infrastructura educaţională aferentă învăţământului profesional şi tehnic, autorităţile pot accesa o sumă totală de 12 milioane de euro.

„Investiţiile în învăţământul profesional şi tehnic (licee tehnologice şi infrastructura pentru formarea profesională iniţială) vor viza asigurarea unor facilităţi educaţionale de înaltă calitate, în concordanţă cu cerinţele angajatorilor, cu tendinţele evoluţiei economice şi cu nevoile pieţei muncii, prin construcţia, reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţilor de învăţământ”, se mai arată în comunicatul ADI ITI-DD.

Potrivit sursei, vor putea fi finanţate proiecte de minimum 100.000 de euro.

POR 2014-2020 este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării.

Bugetul total estimat al acestui mecanism financiar este de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

ADI ITI-DD este o asociaţie formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării aprobată anul trecut de Guvernul României. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD. AGERPRES