profesori in sala.jpgAvocatul Poporului a decis să nu sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de urgenţă 114 referitoare la reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, motivând că nu există temei neconstituţional în acest act legislativ, a confirmat reprezentantul FSLI, Liviu Pop.

„Avocatul Poporului a respins solicitarea noastră de trimitere la Curtea Constituţională a Ordonanţei 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, motivând că nu există temei neconstituţional în respectivul act legislativ”, a precizat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop. De asemenea, deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că Avocatul Poporului i-a comunicat că nu va sesiza CCR, deoarece nu intră în competenţa sa.

Avocatul Poporului a primit, în cursul zilelor de 11 şi 12 ianuarie, trei sesizări pe neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă 114 privind unele măsuri financiar-bugetare. Potrivit sesizării depuse la Avocatul Poporului, articolul considerat neconstituţional din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare, este articolul XVI care se referă la o anexă modificată care prevede „în principal totalul numărului de posturi din învăţământul preuniversitar de stat împărţit în două perioade ale anului 2010: pentru perioada 1 ianuarie – 31 august 2010 se prevede un total al posturilor subvenţionate de stat egal cu cel din prezent, însă pentru perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2010 totalul este redus cu un număr de 15.000 de posturi”.