Rectorul Universităţii „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş, prof. dr. Călin Enăchescu, a anunţat pe 29 mai, într-o conferinţă de presă, că în cadrul programelor de voluntariat ale IBM Corporate Service Corps au fost puse bazele înfiinţării unui Centru de High Performance Computing, care va pune această universitate precum şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş pe harta cercetării europene.

Comunitatea ar trebui să fie conştientă de faptul că IBM a făcut un efort extraordinar pentru a ne sprijini în dezvoltarea unui program la Universitatea Petru Maior, şi anume un proiect foarte generos – crearea unui Centru for High Performance Computing. Acest lucru înseamnă că universităţile vor avea abilităţi deosebite de cercetare, care ne vor pune pe harta cercetării europene în acest domeniu. În prezent, puterea de calcul şi sistemele de calcul performante reprezintă un bun care trebuie apreciat şi folosit ca atare. Cu ajutorul specialiştilor de la IBM am pus bazele acestui centru. Împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie vom înfiinţa acest centru într-o perioadă de timp relativ scurtă, iar acest lucru se datorează IBM care ne-a acordat sprijin, iar Universitatea Petru Maior beneficiază de un super-computer pe care îl vom utiliza în dezvoltarea acestui centru„, a declarat Călin Enăchescu.

Anunţul a fost făcut în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor programelor de voluntariat ale IBM Corporate Service Corps desfăşurate la Târgu Mureş în ultima lună, care au vizat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), Universitatea „Petru Maior” şi două organizaţii neguvernamentale, Asociaţia „Divers” şi Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii (EEIRH).

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat cu această ocazie, că, în parteneriat cu IBM Corporate Service Corps, a fost planificat un concept inovativ intitulat ‘Smart University’, prin care s-au identificat noi tehnologii informaţionale pentru optimizarea proceselor educaţionale şi de management integrat din cadrul instituţiei de educaţie.

Leonard Azamfirei a arătat că prin acest concept de „Smart University’ se doreşte să se facă un salt în ceea ce priveşte managementul academic, modalităţile de predare şi de evaluare a studenţilor şi pătrunderea în lumea virtuală, care reprezintă viitorul resurselor ştiinţifice şi academice ale Universităţii.

„Toate cele patru entităţi au făcut lucruri bune pentru Târgu Mureş şi vor face în continuare. Acest eveniment este şi un exerciţiu de colaborare pentru că suntem complementari. În calitate de gazdă, am dorit deschiderea la Universitatea „Petru Maior’ şi încheierea la UMF Târgu Mureş. Veţi afla, cu siguranţă, informaţii interesante. Până acum a fost lucrul frumos, de acum devine greu. Ceea ce am făcut până acum s-a croit cu ajutorul unor experţi cu totul excepţionali. Am fost impresionat să văd, astăzi, o primă formă a raportului pe care domniile lor le-au pregătit pentru noi. Dacă vrem să fim competitivi, iar acest eveniment să aibă şi o consecinţă concretă, trebuie să ne gândim cum să facem bine, înţelept şi cu eficienţă”, a declarat Leonard Azamfirei.

IBM Corporate Service Corps este un program filantropic lansat de IBM în anul 2008, prin intermediul căruia se urmăreşte rezolvarea problemelor comunităţilor din întreaga lume, acesta fiind şi motivul pentru care în proiect au fost invitate şi două organizaţii neguvernamentale.

Reprezentanta Institutului Est-European pentru Sănătatea Reproducerii (EEIRH), Ionela Horga, a afirmat că proiectul IBM vizează domeniul violenţei în familie şi s-a lucrat astfel la dezvoltarea unei aplicaţii care să cuprindă informaţii care să răspundă nevoilor victimei.

„Momentul de faţă ne arată că victimele violenţei în familie nu au informaţii corecte despre ce înseamnă violenţa în familie, nu ştiu unde să meargă, la ce instituţii să se adreseze şi nu ştiu de ce tip de servicii pot să beneficieze. Aplicaţia ne va ajuta să ajungem la victime şi potenţiale victime, indiferent că este mediul rural sau urban, şi ea va funcţiona independent de conexiunea la internet”, a declarat Ionela Horga. AGERPRES