Prima ediţie a Nopţii Bibliotecilor Româneşti a fost marcată de Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” din Iași de “Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor” şi de “Ziua Bibliotecarului din România” . Acţiunea a avut loc în seara zilei de 23 aprilie 2013, începând cu orele 18.00 şi a avut ca loc de desfăşurare sediul Bibliotecii Judeţene situat în Galeriile comerciale “Ştefan cel Mare” şi Filiala “Mihail Sadoveanu” din cartierul “Alexandru cel Bun”. Accesul publicului a fost gratuit la toate manifestările prilejuite de eveniment, iar numărul de participaţi a fost de 120 .

Din oferta culturală şi artistică amintim: expoziţia de carte cu noutăţile editoriale intrate în colecţiile bibliotecii, premierea celor mai bune lucrări de la concursurile “Dragobetele sărută fetele” şi “Copilărie şi Culoare”. De asemenea, vizitatorii au beneficiat şi de un tur al bibliotecii, iar la Secţia Împrumut Carte pentru Copii “Otilia Cazimir” şi la Filiala “Mihail Sadoveanu” au vizionat filme de animaţie, documentare şi artistice sau au ascultat cărţi în format audio. Tema serii la Filiala “Mihail Sadoveanu”, “Cultură şi civilizaţie asiatică”, s-a bucurat de un real succes, captând atenţia publicului şi generând discuţii.

Evenimentul a fost completat cu audiţii muzicale, melomanii ascultând la căşti selecţii din muzica clasică universală şi veche românească din colecţiile bibliotecii.
Anul acesta s-au alăturat bibliotecii elevi, preşcolari şi cadre didactice de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, şcolile “Otilia Cazimir” şi “Alecu Russo”, Grădiniţa cu program normal nr. 21 şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 26.
Noaptea Bibliotecilor Româneşti este un eveniment iniţiat de Asociaţia Bibliotecarilor din România şi are ca scop creşterea vizibilităţii bibliotecilor în societate prin dialog formativ şi practică participativă şi revalorizarea bibliotecii ca infrastructură a serviciilor de informare, educative şi culturale şi vine în continuarea celebrării Zilei Bibliotecarului din România.
Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. Cu această ocazie biblioteca a pregătit o expoziţie cu noutăţile editoriale din colecţiile bibliotecii.