ubb cluj.jpgBiroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi (BSD) din cadrul Universităţii-Babeş-Bolyai (UBB), care este o structură unică până în acest moment în mediul universitar din România, a fost ales ca exemplu de bune practici de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Modul de funcţionare al BSD a fost descris în „Cadrul strategic naţional pentru un învăţământ superior echitabil”, care este un document redactat pentru a ajuta la creşterea calităţii în sistemul de învăţământ superior, în contextul european al Procesului Bologna.

„Documentul oferă nu doar o perspectivă asupra situaţiei actuale în învăţământul românesc pentru a fi uşor de înţeles care sunt zonele/ariile în care este nevoie de o intervenţie urgentă, dar şi o perspectivă de viziune asupra modului de dezvoltare a unui sistem educaţional românesc mai echitabil. Acesta este completat de un set de exemple de bune practici şi modele de implementare ale unor direcţii strategice de îmbunătăţire a echităţii”, se arată în textul „Cadrului strategic naţional pentru un învăţământ superior echitabil”.

Astfel, exemplul BSD, care a fost la rândul său creat după modelul Disability Office al Universităţii din Zurich – primul birou pentru studenţi cu dizabilităţi din Europa – este introdus în acest document strategic.

Practic, BSD oferă studenţilor cu dizabilităţi suportul necesar pentru a se integra cât mai bine şi pentru a ”profita” cât mai mult de timpul petrecut în facultate. Mai mult, reprezentanţii biroului pot oferi atunci când este cazul soluţii pentru ca examinarea acestor studenţilor să se facă în condiţii cât mai puţin stresante. De asemenea, biroul caută şi pune în practică diferite idei sau proiecte, cu scopul de a-i sprijini pe studenţii cu dizabilităţi chiar şi financiar.

„Avem de exemplul proiectul ‘Student pentru student’, în care tinerii de la facultatea de Psihologie a UBB au organizat un târg de carte şi au strâns bani, practic bursa pentru un an de zile, pentru o colegă de-a lor care suferă de scleroză în plăci. Acest proiect a şi fost de altfel nominalizat ca ‘proiect al lunii’ pe platforma ‘Rooth and Schoots’ a Institutului Jane Goodall (n. red. – celebru antropolog britanic, considerată a fi cel mai mare expert din lume în cimpanzei). Alte programe oferă persoanelor cu dizabilităţi ocazia de a interacţiona cu câini de terapie sau de a juca volei sau alte sporturi în spaţiile Facultăţii de Sport din Cluj, dar avem multe alte proiecte”, a declarat Alina Rusu, conferenţiar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi coordonatorul BSD.

Biroul are ca scop şi sprijinirea profesorilor din UBB care suferă de diferite dizabilităţi, dar şi crearea unei atmosfere de înţelegere şi susţinere de către majoritate a acestei categorii de persoane. În UBB în acest an universitar studiază 65 de studenţi cu dizabilităţi, unii dintre ei ajungând până la cel mai înalt nivel, acela de doctorand. BSD funcţionează în UBB din anul 2013.AGERPRES