Elevii din 16 şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, toate din mediul rural, sunt nevoiţi să studieze, în acest an şcolar, printre lucrări de reabilitare şi modernizare, potrivit datelor comunicate, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, de către inspectorul şcolar general Camelia Tabără. În cele mai multe cazuri, la şcolile aflate în şantier fie a fost modificat programul, fie cursurile au început în alte spaţii.

„Începem şcoala cu şantiere în 16 şcoli, proiecte depuse şi derulate de primăriile din comunele respective, reabilitări, modernizări, cele mai multe şi cu modificare de program sau de loc de desfăşurare a şcolii, avizate de Consiliul de Administraţie al inspectoratului”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Unităţile de învăţământ aflate în şantier sunt cele din Budacu de Sus, Dumitriţa, Reteag, Ocniţa, Şieu Odorhei, Ilva Mică, Dorolea, Sita, Nimigea, Şieu, Bozieş, Parva, Rebra, Feldru, Figa şi Crainimăt.

Întrebată dacă sunt probleme cu încălzirea în aceste şcoli, având în vedere şi scăderea bruscă a temperaturilor, Camelia Tabără a spus că nu a primit astfel de informaţii, dar că responsabilitatea asigurării unor condiţii corespunzătoare aparţine primăriilor.

„Nu avem deocamdată niciun fel de informaţie în acest sens. Şantierele despre care am vorbit nu sunt reparaţiile curente pe care le fac şcolile în timpul vacanţelor, sunt şantiere de modernizare, sunt proiectele pe care le au primăriile, care vor dura. Avem şi un termen de finalizare şi, în general, fiecare autoritate locală şi-a identificat spaţii corespunzătoare – şi când vorbim de spaţii corespunzătoare înseamnă, bineînţeles, căldură, lumină şi tot ce înseamnă desfăşurarea chiar pe o perioadă de provizorat”, a spus Tabără.

Situaţia concretă a şcolilor unde au loc lucrări de reabilitare sau modernizare va fi analizată abia începând de săptămâna viitoare, când vor începe inspecţiile tematice, iar reprezentanţii IŞJ se vor deplasa în aceste localităţi pentru a vedea cum se desfăşoară cursurile.

Potrivit Cameliei Tabără, la această dată există 93 de structuri şcolare care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 85 de corpuri de clădire nu au nici autorizaţie de securitate la incendiu. AGERPRES