Un număr de 13 clase de liceu din cele 26 propuse pentru reorganizare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud vor fi păstrate, care urmare a reducerii numărului de elevi dintr-o clasă, la 26 pentru profilul teoretic şi la 24 pentru filiera tehnologică, a anunţat Instituţia Prefectului, în urma participării prefectului Stelian Dolha la o şedinţă la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Iniţial, IŞJ a propus desfiinţarea a 26 de clase a noua, câte una la fiecare liceu şi şcoală profesională din judeţ, fapt care a nemulţumit atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii acestora. În noua formulă de organizare a învăţământului liceal, s-au luat în calcul rezultatele la concursuri şi examene obţinute de unităţile şcolare, precum şi ponderea elevilor de clasa a opta.

Astfel, din cele 26 de clase care ar fi trebuit reduse, s-au păstrat 10 clase pentru învăţământul teoretic, dintre care şase la colegii şi licee din municipiul Bistriţa, şi trei pentru învăţământul profesional – una de operatori mase plastice, una de tâmplari şi una de comercianţi-vânzători.

Propunerile legate de menţinerea celor 13 clase de liceu vor fi transmise la ministerul de resort, pentru aprobare.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, le-a transmis inspectorilor şcolari ca, pe viitor, să fie atenţi cum raportează planul de învăţământ la cererea de pe piaţa muncii.

„Este evident că trebuie luate în calcul, în luarea unei decizii precum cea de astăzi, repere demografice, geografice, dar şi rezultatele liceelor. În plus, în judeţul Bistriţa-Năsăud, este necesar să dezvoltăm învăţământul dual, trebuie să susţinem clasele din învăţământul profesional, însă e nevoie să îl orientăm pentru meseriile cerute de piaţa muncii, pentru că industriile din judeţul nostru şi agenţii economici se confruntă cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată. (…) Ar trebui să fim atenţi, în schimb, cu acele profile teoretice ai căror absolvenţi nu reuşesc să ajungă în învăţământul superior şi nici nu au debuşeu în piaţa muncii, cum este profilul economic, cu prea multe clase. Deci, să fim atenţi cum calibrăm de aici încolo planul de învăţământ cu cererea pieţei”, a spus Dolha, potrivit comunicatului de presă remis de Prefectură. AGERPRES