Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a declarat joi, la debutul şedinţei ordinare de Consiliu Local, că anul şcolar va începe în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi la ore, excepţie făcând unele clase unde o parte redusă dintre elevi vor face, prin rotaţie, cursuri online.

„Am purtat discuţii cu fiecare conducere a şcolilor din Bistriţa, inclusiv a grădiniţelor, şi am stabilit măsurile necesare pentru începerea şcolii în 14 septembrie în scenariul verde, deci cu elevii prezenţi la şcoală. În cea mai mare parte se va întâmpla acest lucru. Cred că vor fi, totuşi, două sau trei locuri în care unele clase vor avea câţiva elevi – deci nu jumătate, ci câţiva elevi, nu ştiu, patru, şase – care, prin rotaţie, vor funcţiona online. Eu sper să se rezolve, poate că se poate rezolva şi acest lucru. Cert este că, pe baza acestor analize, am fundamentat bugetul şi sumele care sunt prevăzute acolo vor fi repartizate apoi şcolilor pentru a-şi achiziţiona materialele necesare pentru începerea noului an şcolar – este varianta cea mai rapidă”, a declarat Creţu.

Edilul a vorbit şi despre cele cinci unităţi de învăţământ din municipiu aflate în curs de reabilitare – trei şcoli gimnaziale şi două licee -, spunând că lucrările de modernizare s-au desfăşurat la câte o singură clădire şi vor fi finalizate săptămâna viitoare, pentru ca în 14 septembrie să poată fi folosite în mod corespunzător în procesul educaţional.

„La fiecare dintre aceste şcoli s-a început lucrul doar la o clădire, clădire care va fi predată la începutul lunii septembrie conducerii şcolii, astfel încât până în 14 să-şi poată aranja mobilierul şi să înceapă. Dar toate aceste clădiri sunt finalizate, în această perioadă se face curăţenia, se amplasează mobilier, ele sunt practic finalizate”, a precizat Ovidiu Creţu.

Conducerea primăriei a propus majorarea bugetului la capitolul „Învăţământ” cu suma de 900.000 lei, din care 300.000 lei pentru decontarea testelor de COVID-19 pentru personalul didactic şi auxiliar din municipiu – bani suficienţi pentru efectuarea a peste 1.000 de teste, iar suma de 600.000 lei va fi folosită de şcoli pentru achiziţia de bunuri şi servicii necesare respectării condiţiilor de siguranță. AGERPRES