Blocarea posturilor didactice şi nedidactice din universităţi ”nu a adus nicio economie la buget, fiind doar o altă măsură incompetentă a guvernului” susţin, marţi, într-un comunicat dat publicităţii, membrii Consiliului de Administraţie (CA) al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

”A trebuit să se producă tragedia morţii a cinci copii la Spitalul Giuleşti ca guvernul să îşi dea seama că este aberantă blocarea posturilor”, arată reprezentanţii mediului academic, adăugând că în 2009 şi 2010 ”concursurile pe posturi didactice au fost oprite de actualul Guvern, în mod abuziv şi ilegal”.

”Rectoratul şi Consiliul de Administraţie al UBB au atras atenţia, în memorii repetate adresate Ministerului Educaţiei şi în proteste publice, că oprirea concursurilor pe posturi didactice este o măsură ilegală din partea actualului guvern, universităţile nefiind instituţii bugetare, ci, conform legii finanţelor publice – ‘instituţii publice finanţate din venituri proprii”’, se arată în comunicatul CA al UBB.

Totodată, CA al UBB susţine că blocarea posturilor ”este o măsură care nu s-a mai luat în România din 1985 şi nu s-a luat în nicio altă ţară. Această măsură ”împiedică universităţile din România să intre în primele sute de universităţi din lume şi nu aduce economii la buget”. De asemenea, UBB precizează că instituţia clujeană a retransmis Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului lista posturilor didactice vacante, în ideea că pentru noul an de studii instituţia guvernamentală va debloca posturile din învăţământul superior le va scoate la concurs. Potrivit CA al UBB, prorectoratele universităţii care se ocupă de dezvoltare, finanţare, resurse umane, precum şi cancelarul general stabilesc lista de posturi nedidactice care vor fi scoase la concurs. AGERPRES