O lume în schimbare are nevoie de eficiență energetică (19% din electricitatea la nivel global este iluminat), mai multe sisteme digitale de administrare (orașe inteligente, clădiri inteligente, sisteme de iluminat conectate există în toate domeniile) și, în esență, de mai multă lumină – 70% va fi creșterea numărului de puncte luminoase până în 2020, datorită creșterii populației și a gradului de urbanizare. Aceasta a fost introducerea prezentării lui Bogdan Lupu, End User Marketeer, Public Sector, Philips Lighting, din cadrul Conferinței Smart Cities|Smart Communities, organizată de Oameni și Companii, pe 25 mai, la Hotel Pullman din București.

Pornind de la premisa că ”Lumina este interfața între spațiul public și cel digital”, Bogdan Lupu a atras atenția că eficiența energetică este un indicator matematic, care trebuie corelat cu siguranța oamenilor și securitatea traficului, cu standardele de iluminat ca etalon obiectiv de calitate și nu în ultimul rând cu nevoile  noastre sociale, culturale și de protecție a mediului. Pentru toate aceste probleme, Philips a prezentat soluții inovatoare, proiecte implementate în România, generate de nevoile cetățenilor și ale adminstratiei publice, ținând cont de cât de mulți oameni utilizează un anumit spațiu și de cât sunt de multumiti de serviciile oferite.

În plus, compania a dezvoltat Philips CityTouch, sistemul deschis de administrare și control a iluminatului pentru orașe care evoluează, pornind de la premisa că iluminatul public se schimbă radical, iar adminstratorii trebuie să ia decizii critice pentru a face față cerințelor viitoare ale locuitorilor și vizitatorilor. CityTouch este utilizat deja în peste 600 de orase din lume și este bazat pe sisteme de comunicare licentiate si securizate end-to-end. Rezultatul final este imediat cuantificabil, orașul are pe lângă beneficiile principale (traficul auto/pietonal mai sigur, o securitate mai bună a cetățenilor prin respectarea standardelor naționale de iluminat, eficiența energetică pentru a-și atinge țintele de sustenabilitate) mai multe beneficii secundare foarte importante (gestionarea transparentă,  utilizarea inovațiilor tehnologice, pregătirea pentru integrări viitoare) care îl diferențiază și îl ajută să atragă noi cetățeni și investitori.

Bogdan Lupu a mai vorbit și despre efectele pozitive pe care calitatea luminii le are asupra sănătății sau însănătoșirii oamenilor, asupra procesului de învățare, de educație si despre rezultatele unor studii stiintifice referitoare la iluminatul interior dinamic, centrat pe nevoile noastre biologice. Scopul Philips este cel de a debloca potențialul extraordinar al luminii prin crearea unor conditii de viață si a unei lumi mai bune.

Conferința organizată la Pullman este parte a Programului ”Smart Cities|Smart Communities”, o platformă de comunicare directă și dezbateri profesionale adresată unei comunități de lideri din administrație publică, educație, sănătate, utilități publice, turism și mediul de afaceri, care sunt interesați și pot contribui în mod semnificativ la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Comunitatea Smart Cities | Smart Communities este dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2016 și are peste 800 membri. Până acum membrii comunității s-au întâlnit de 10 ori cele mai importante orașe din țară.