stoica_constantin.jpgPurtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, si-a exprimat speranta ca organizatiile sau persoanele care militeaza pentru scoaterea icoanelor din scoli vor intelege ca „este dreptul comunitatii sa decida in ceea ce priveste prezenta simbolurilor religioase in spatiul public”.
Precizarea Patriarhiei Romane vine in contextul pronuntarii deciziei Inalte Curti de Casatie si Justitie, potrivit careia prezenta icoanelor in scoli este legala. ICCJ a admis recursul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului la decizia instantei inferioare, care a mentinut recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unitatile de invatamant.

„Decizia instantei supreme privind mentinerea icoanelor in scoli este fireasca si in concordanta cu spiritul european. In toata Europa, in probleme de acest gen, comunitatea este cea care decide. Pe de alta parte, jurisprudenta CEDO recomanda neutralitatea statului in probleme de acest gen. Altfel spus, statul, prin institutiile sale, nu trebuie sa se implice in problemele care vizeaza libertatea religioasa sau libertatea de constiinta in niciun fel”, a afirmat preotul Stoica.

Magistratii ICCJ au admis contestatia MECT impotriva unei decizii a CNCD care recomanda scoaterea icoanelor si simbolurilor religioase din scoli.

CNCD a decis, in urma cu un an si jumatate, ca prezenta icoanelor in unitatile scolare ar duce la discriminarea persoanele atee, agnostice ori de alta religie sau confesiune.

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat in data de 18 iunie 2007 ca decizia CNCD privind scoaterea din institutiile publice de invatamant a simbolurilor religioase este una intemeiata.

Intreaga disputa a pornit de la cererea formulata in luna august 2006 de un profesor buzoian, Emil Moise, care ii cerea presedintelui CNCD sa constate ca prezenta simbolurilor religioase in scoli, precum si predarea religiei constituie un act de discriminarea fata de atei sau cei de alte credinte si ar limita sansele de egalitate si libertatea optionala a elevilor.

Asociatii civice din Romania s-au solidarizat cu demersul profesorului din Buzau.
MECT a atacat aceasta hotarare si a castigat la instanta suprema, iar sentinta este definitiva si irevocabila.