reference_bosch.jpgIn cadrul Salonului Auto International (IAA) din acest an de la Frankfurt, Bosch a prezentat o inovatie deosebita in domeniul infotainment. Cu aceasta ocazie, departamentul Bosch Car Multimedia a prezintat prototipul sistemului Multimedia Reference, primul sistem multimedia cu platforma Linux si procesor Intel.

Bosch a demonstrat astfel, modul in care este posibila integrarea mai simpla si cu costuri reduse a aplicatiilor curente in urmatoarele generatii de sisteme multimedia. Solutia specialistilor Bosch a fost renuntarea la portalele costisitoare necesare pana in prezent, astfel incat, pe viitor, noile aplicatii multimedia vor putea fi integrate mai usor.

Arhitectura duala de ultima generatie

Prin noul sistem Reference, Bosch propune o solutie inovatoare: separarea subsistemelor “autovehicul” si „multimedia”. Astfel, devine posibila o functionare simultana si, mai ales, sigura a intregului sistem electronic al autovehiculului, deoarece ambele sectiuni sunt strict separate. Pe de o parte, sunt functiile relevante pentru autovehicul, cum ar fi de exemplu sistemul de navigatie si cel audio, care sunt oricand disponibile. Pe de alta parte, sunt aplicatiile multimedia integrate care nu sunt relevante pentru condus, cum ar fi de exemplu MP3-playere, telefoane mobile, jocuri electronice sau sisteme video.

Din punct de vedere tehnic, separarea celor doua subsisteme se realizeaza prin utilizarea unui cip modern care coordoneaza subsistemul multimedia. Un sistem Firewall integrat asigura protectia datelor si o functionare sigura, blocand comunicarea sistemului cu exteriorul. Implementarea aplicatiilor moderne din domeniul produselor electronice de consum in domeniul auto, contribuie la cresterea constanta a cerintelor in materie de arhitectura, capacitate de calcul si siguranta sistemelor de comunicare din dotarea autovehiculului, iar, prin sistemul Reference, specialistii Bosch au gasit un raspuns noilor cerinte tot mai exigente ale pietei.

Canale moderne de comunicare pentru pasagerii autovehiculului

Noua arhitectura este special creata pentru a asigura o functionare in conditii de maxima siguranta si, in acelasi timp, pentru a permite conectarea la autovehicul a celor mai noi sisteme de comunicatii si divertisment. In materie de divertisment multimedia, unitatea dispune de un browser pentru navigarea pe Internet, precum si de o aplicatie care asigura accesul pe YouTube, GoogleEarth sau Last.FM. Posibilitatea de verificare a e-mail-urilor este, de asemenea, inclusa, la fel ca si un cititor de documente ce permite vizualizarea diferitelor formate de fisiere precum PDF, Excel, Word si Powerpoint. In plus, se pot viziona si stoca filme si fisiere de muzica. Monitorul LCD de 7 inch poate fi utilizat simplu si intuitiv prin intermediul ecranului touchscreen.

Avantajele arhitecturii duale pentru soferi si producatorii de autovehicule

Utilizarea aplicatiilor Linux existente permite lansarea rapida pe piata si integrarea mai eficienta a aplicatiilor multimedia actuale. In acest fel, soferul poate beneficia, la bordul autovehiculului sau, de cele mai noi tehnologii. Arhitectura sistemului permite o arie mare de acoperire, de la sistemele standard, pana la cele premium.

Mai mult, posibilitatea de integrare a componentelor periferice in interiorul autovehiculului duce la o eficientizare a costurilor. Prototipul sistemului Reference este extrem de performant, pentru a raspunde provocarilor impuse de sistemele de ultima generatie de informare a soferului.